• Terhesség és amalgám tömés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kismama vagyok, a várandósság 14 hetében. Tegnap voltam fogorvosnál, aki az amalgám tömésem cseréjét javasolta most a babavárás időszakában. Azt olvastam, hogy ez ilyenkor nem javasolt, akár a baba életét, egészségét is veszélyezteti. Kérdezném az orvosszakértőt mi ezzel kapcsolatban a véleménye. Köszönettel

        Dr. Deli Tamás válasza a fogtömés terhesség témában

        Kedves Kérdező! Az amalgámból felszabaduló higany káros hatásaival kapcsolatban, különösen pedig a terhesség időszakában a magzatra kifejtett esetleges hatásokat illetően nincsen egyértelmű álláspont. Elolvasva az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA)legfrissebb (2009 nyári) erre vonatkozó állásfoglalását (amelyet Ön is elérhet a következő webcímen: http://www.fda.gov/medicaldevices/productsandmedicalprocedures/dentalproducts/dentalamalgam/ucm171094.htm), én a következő személyes álláspontot tudom megfogalmazni. Valószínűtlen, hogy amalgám tömések viselése vagy cseréje olyan higanyterhelést okozna a szervezetnek, amely a magzatot károsítja, de erre vonatkozóan pontos adatokkal nem rendelkezünk. Mindenképpen azt javasolnám tehát, hogy ha halasztható a dolog, a terhesség után történjen a töméscsere - akár a szoptatás időszakában, ha sürgőssé válik, a kockázat akkor is kisebb, mint a terhesség alatt, de ha megoldható, még inkább szoptatás lezárultával.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. június 24., 11:08; Megválaszolva: 2010. június 27., 09:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés