Egy kockázatos várandósság

Tisztelt Szakértő!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy egy olyan terhességet "be lehet e vállalni" ahol 3-4 % esély van egy esetleges genetikai betegségre a születendő picinél. Az érdekelne ez mekkora kockázatot jelent pl 1000 ilyen terhességből mennyi beteg kicsi születik.

Tudom, hogy a számok nem sokat jelentenek egy konkrét esetben, mert lehet pont az Én babám lesz benne abban a 4 %-ban, de érdekelne, hogy ez még a "vállalható"kockázat egy genetikai vizsgálattal a terhesség alatt és szorosabb felügyelet mellett!

Vagy ez már nagyon nagy rizikó még fokozott ellenőrzés mellett is!? Mekkora az esély egy teljesen egészséges baba születésére?

 

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel: L.L

 

Dr. Boros Miklós válasza öröklődés témában

Kedves Hölgyem!

A válaszom igen egyszerű. A 3-4 % azt jelenti, hogy 100 gyermek közül, akiknek a szülei hasonló genetikai adottságokkal rendelkeznek, 3-4 beteg baba születik. Ami azért nem olyan sok, lássuk be, persze aki éppen ebbe a náhány százalékba esik, annak ez a maximum. Nem tudom, milyen betegségről van szó, de mindenképpen vállalható a terhesség, bátran vágjanak bele, és érdeklődjenek, hogy hol, milyen szűrővizsgálatra lesz szükség, esetlegesen melyik kórházban, klinikán érdemes szülnie, abban az esetben, ha nem derül ki biztosan, hogy van-e baj, vagy nincs.

 

Kérdés: 2010. április 05., 21:46; Megválaszolva: 2010. április 05., 21:46
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Situs inversus totalis
Tisztelt Szakember! 28 éves, két gyermekes anyuka vagyok.Fiam 2005-ben született situs inversus totalissal.Kislányom 2005-ben született, nála nincs...
Rokonság
Tisztelt Farkas doktor Nő! Köszönöm gyors válaszát. Pontosítanék a levelemen. A nővérem dédnagypapája és a vőlegénye nagymamája...
Terhesség alatti mióma
Terhesség?
Barnás narancssárgas folyás