• Aggasztó babavárás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Jelenleg 35 hetes kismama vagyok, Írországban élek. Ezt azért tarom fontosnak megírni, mert az itteni orvosi ellátás nem megnyugtató egy kismama számára. Ebből adódnak a problémáim, kételyeim melyeknek száma végtelen. Most mégis a három legfontosabb kérdésre szeretnék választ kapni, ha megtenné, hogy segít. 1. Mivel itt Írországban csak egy alkalommal végeznek ultrahang vizsgálatot, ezért a karácsonyi hazautazásom alkalmával elmentem egy 4d ultrahangra az egri kórházba. Akkor 22 hetes kismama voltam. Az akkori adatok alapján a pici babám méretei a következők voltak: BPD: 50 mm, FL: 36mm és amit nem értek HC: 278mm. A vizsgálatot végző szakasszisztens nő hozzáértéséhez nem fér kétségem, és a vizsgálat is elég alapos volt közel 40 percig tartott. Ő azt mondta, a pici feje nagy de ez nem ritka faros gyermekeknél. Ez tényleg így van? És ez fog még változni? Mert itt hiába kérem, nem készítenek ultrahangot. 2. A fent nevezett ultrahangon kívül itt Írországban 17 hetes készítettek egy alkalommal ultrahang vizsgálatot. Az Írországi ultrahangon a baba óriásira tátotta a kis száját, a magyarországi ultrahangon pedig percekig nyújtogatta a kis nyelvét és nyalogatta a méhfalat. Nem túl jóakaró anyukák itt Írországban azt mondták ez a down kór jele. Persze, hogy itt down szűrést sem végeznek, arra hivatkozva, hogy ha beteg a pici sem tudok mit tenni (hiszen tilos az abortusz). De én nem abortuszt tervezek, ez a pici nagyon nehezen majdnem 3 év alatt fogant. Pusztán szeretnék megnyugodni, hogy minden rendben van a babával. Ha valami baj lett volna a babával a magyarországi 4d ultrahangon észrevette volna a szakasszisztensnő? Ezek tényleg jelek lehetnek a down kórra? 3. A harmadig aggasztó dolog a vércukorterhelés. Hogy érthető legyek leírom röviden a történetet. Értesítést nem kap a kismama a vércukorszint mérésről, csak 4-5 hetente meg kell jelenni a kórházban, ott és akkor az orvos (aki soha nem ugyanaz, én még kétszer ugyanazzal az orvossal nem beszéltem) megméri a vérnyomást és a súlyunkat. Ennyi. Mehetünk haza. De két hete az orvos megkérdezte, miért szültem az első kisfiamat császárra. Azért, mert nagynak becsülték, de 4000gr volt. Ekkor azt mondta, jó akkor készítünk egy vércukor terhelést, nem e a magas vércukortól lett akkor nagy Bence. Én ezt a beszélgetést megelőző 5 percben ittam meg 2 dl meleg tejcsit és egy szép finom érett banánt a kórház büfében. Ezt el is mondtam az orvosnak, aki azt mondta ááá.. az nem gond. Menjek vissza a büfébe vegyek egy üveg energiaitalt (és ez sem vicc, ez komoly) azt igyam meg és ez után pontosan egy óra múlva a nővérkék leveszik a vérem. Ez így is történt. Értesítést nem kaptam az eredményről. A héten azonban visszamentem és a recepción kikértem a kartonomat, hogy leellenőrizzem a cukor eredményét, ami 2dl tej, egy banán és egy cukros energiaital után egy órával is csak 4.1mmol volt. Mellette egy nagy felkiáltójel. Kerestem egy orvost, akit erről megkérdeztem Ő azt mondta ez normális. Doktor Úr! Ez tényleg normális? Nekem nagyon nyugtalanítóan hangzik, hiszen tudom magamról, hogy semmiféle édességet, cukrot soha nem eszem. A gyümölcsökön kívül. Lehet valami baja a picinek, ha a mama cukorszintje alacsony? Vagy inkább jobb lenne egy kis cukrot fogyasztanom? Kérem ne haragudjon a kisregényért, de annyira aggaszt az itteni egészségügy, hogy kétségbe vagyok esve. A kisfiammal Bencével, akit Magyarországon szültem, én voltam a világ legboldogabb kismamája. Most is imádom a picit a hasamban, de egy percét sem tudom élvezi a babavárásnak. Sajnos. Talán Ön egy kis megnyugvást tudna belém önteni. Ebben a reményben nagyon várom a levelét. Hálásan köszönöm. Mariann, Dundalk Írország

        WEBBeteg szakértő válasza a terhesség témában

        Kedves Mariann!

        A cukor miatt nem kell aggódnia, bár kétségtelen, hogy nem a banán és a tej tartozik a WHo által előírt egzakt vércukor terhelésnek. Ugyanis elvileg cukros vizet kellene innia. Erről nem tudok mit mondani, persze ha ennyi cukorra sem lett 4, 1-nél magasabb a cukra, nem hiszem, hogy a terhességi cukorbetegség magának lenne.
        Azt hogy miért lett az előző 4000 gramm így nem tudom, de talán érdemes még megnézetnie a cukrát.
        A Down-kór vizsgálatról lekésett. Tehát ebben a korban ha a világ bármelyik részén élne akkor sem lenne semmi. így hát csak reménykedhet, mivel nem tudok semmit sem mondani az ultrahang leletekről, mivel önmagában egyik tünet sem a Down-kór egyértelmű jele, tehát szerintem laikus szóbeszédből nem kell semmit sem gondolnia. Őszintén szólva nem tudok jobbat, minthogy ha nem elégedett az ottani ellátással akkor jöjjön haza. De persze talán ezt nehéz kivitelezni. Szerintem próbáljon meg nem aggódni, és reméljük nem lesz semmi baj.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2010-03-15 13:41:39; Megválaszolva: 2010. március 15., 13:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: