• Amniocetesis

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktorno

         

        Eloszor is elnezest az ekezetek hianya miatt, kulfoldon elek es sajnos nincsen ekezetes billentyuzetem.

        14 hetes es 3 napos terhesen tervezi az orvosom az amniocentezist amit egyedul a koromra ( 40 ) valo tekintettel fogadtam el, mivel az ultrahangos vizsgalatom jo volt. Nem tul korai ez? Mennyivel noveli a kockazati tenyezot a 16. het elotti mintavetel? Ket egeszseges fiu gyermekem van elozo hazassagombol, a csaladban nincsen genetikai problema. Kicsit aggodom a vizsgalat miatt. Ket eve probalkozunk a ferjemmel aki 35 eves. Kozvetlenul a petevezetek atjarhatosagi vizsgalat utan estem teherbe. Milyen jelekre es meddig kell figyelnem a vizsgalat utan ami aggodalomra adhat okot? A vizsgalat eredmenye kimutatja a gyermek nemet is?

        Koszonettel

        Laura

        WEBBeteg szakértő válasza a genetika témában

        Kedves Laura!

        Az amniocentesis jellegzetes időpontja a 16-20 hét között van, leggyakrabban a 18. héten végzik el. Néhol korai amniocentesist is csinálnak, de azt kicsi korábban. Érdemes lenne kezelőorvosával megbeszélnie a pontos időpontot, bizonyára ezt tudják majd egyeztetni. Nem tudom, honnan ír, hiszen a 16 héten itthon van egy vérvétel, amivel szintén a genetikai rendellenességeket szűrik, és ennek a leletnek szokták megvárni az eredményét. Így a kockázatokat jobban meg tudják becsülni, és könnyebb lesz a döntés, hogy az amniocentesist elvégezzék-e. Nincsenek jelek, amikből tudhatá, hogy probléma van-e, ezt csak a vizsgálatokkal lehet megítélni.

        A másik, ami nagyon fontos lenne, hogy a párjával meg kellene beszélnie, mit tennének, ha kedvezőtlen lenne az amniocentesis eredménye. Megszakítanák a terhességet, vagy akkor sem. Érdemes ezt a kérdést átgondolni, mert ez az Ön döntésük lesz, és sokminden múlik rajta, hiszen az életkori kockázat mértékével is jó lenne, ha tisztában lennének. A beavatkozás előtt mindenképpen beszéljék meg részletesen a kérdést az orvossal.

         

         


        Dr. Piros Zsuzsanna
        általános orvos, fül-orr-gégész Itt kérdezhet

        Dr. Piros Zsuzsanna

        Kérdés: 2010-02-22 08:55:08; Megválaszolva: 2010. február 22., 08:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: