Amniocetesis

Tisztelt Doktorno

 

Eloszor is elnezest az ekezetek hianya miatt, kulfoldon elek es sajnos nincsen ekezetes billentyuzetem.

14 hetes es 3 napos terhesen tervezi az orvosom az amniocentezist amit egyedul a koromra (40) valo tekintettel fogadtam el, mivel az ultrahangos vizsgalatom jo volt. Nem tul korai ez? Mennyivel noveli a kockazati tenyezot a 16. het elotti mintavetel? Ket egeszseges fiu gyermekem van elozo hazassagombol, a csaladban nincsen genetikai problema. Kicsit aggodom a vizsgalat miatt. Ket eve probalkozunk a ferjemmel aki 35 eves. Kozvetlenul a petevezetek atjarhatosagi vizsgalat utan estem teherbe. Milyen jelekre es meddig kell figyelnem a vizsgalat utan ami aggodalomra adhat okot? A vizsgalat eredmenye kimutatja a gyermek nemet is?

Koszonettel

Laura

Dr. Piros Zsuzsanna válasza genetika témában

Kedves Laura!

Az amniocentesis jellegzetes időpontja a 16-20 hét között van, leggyakrabban a 18. héten végzik el. Néhol korai amniocentesist is csinálnak, de azt kicsi korábban. Érdemes lenne kezelőorvosával megbeszélnie a pontos időpontot, bizonyára ezt tudják majd egyeztetni. Nem tudom, honnan ír, hiszen a 16 héten itthon van egy vérvétel, amivel szintén a genetikai rendellenességeket szűrik, és ennek a leletnek szokták megvárni az eredményét. Így a kockázatokat jobban meg tudják becsülni, és könnyebb lesz a döntés, hogy az amniocentesist elvégezzék-e. Nincsenek jelek, amikből tudhatá, hogy probléma van-e, ezt csak a vizsgálatokkal lehet megítélni.

A másik, ami nagyon fontos lenne, hogy a párjával meg kellene beszélnie, mit tennének, ha kedvezőtlen lenne az amniocentesis eredménye. Megszakítanák a terhességet, vagy akkor sem. Érdemes ezt a kérdést átgondolni, mert ez az Ön döntésük lesz, és sokminden múlik rajta, hiszen az életkori kockázat mértékével is jó lenne, ha tisztában lennének. A beavatkozás előtt mindenképpen beszéljék meg részletesen a kérdést az orvossal.

 

 

Dr. Piros Zsuzsanna
Dr. Piros Zsuzsanna általános orvos, fül-orr-gégész
Kérdés: 2010. február 22., 08:55; Megválaszolva: 2010. február 22., 08:55
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
javasolt e genetikai vizsgálat?
Tisztelt Dr.Úr-Nő! Ma jött meg az afp eredményem: Koncentráció /MOM AFP 1.13 hCG 2.34 SP1 1.54 PAPP-A 2.08 Nyitott velőcsőzárodási...
Genetika
Üdv! szeretném a tanácsát kérni, 12. héten voltam terhességi uh ahol minden rendben volt, nyaki redő 1.5 mm, orrcsont van, crl: 70 mm, bpd: 22 mm, fl:...
Genetikai tanácsadás
Tisztelt Doktor úr! 4.babánkat elveszítettük 2 napos korában.Sajnos, edwards-szindrómája volt.38 éves vagyok. Most kezdünk megbarátkozni egy újabb...
Kombinált teszt eredménye
Tisztelt Doktornő! /Tisztelt Doktor Úr!   Kérném szíves segítségét az alábbiakban! 28 éves nő vagyok, első terhességem. A 12 hetesen...
12 hetes vérvétel
Tisztelt Doktor nő/úr! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a 12 hetes vérvételes eredményem a következő f-béta-HCG 26, 7 U/l; valamint a PAPP-A...