Többszörös magzatelhalás

Tisztelt Doktorúr/Doktornő! 28 éves egy gyermekes édesanya vagyok. Problémám elég összetett. Első terhességem 2007. decemberében indult, amelynek során a terhesség negyedik hónapjától kezdve ekcémás reakciók léptek fel testem szinte egész területét beborítva. Akkor kaptam külső, kenőcsös kezeléseket és azt mondta a bőrgyógyász, hogy szülés után el fog múlni. 2008 szeptemberében egészséges kisfiúnak adtam életet, ám az ekcéma a kezemen továbbra is fennmaradt. Továbbra is csak külső kezeléseket kaptam. Majd 2009 októberében újra teherbe estem. Az ekcéma innentől kezdve még nagyobb intenzitással lépett fel a bőrömön. Majd a terhesség hatodik hetében spontán vetélés kezdődött, amit műszeresen befejeztek. Majd 2009. decemberében újra teherbe estem és ismét nagyon intenzitással lépett fel kezemen az ekcéma. Sajnos ez a terhesség is megszakadt, viszont ez a kilencedik héten magzatelhalás miatt. Műszeresen ez a terhesség is befejezésre került négy napja. Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges e, hogy a vetélések és a bőrömön megjelenő ekcéma között kapcsolat van? Lehte e az ekcéma a vetéléseim oka? Kérem segítsenek, hogy esetleg milyen irányban indulhatnék el, ami a kivizsgálásokat illeti? Válaszát előre is mély tisztelettel köszönöm! Zsuzsanna

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a vetélés, immunológia témában

Kedves Zsuzsanna!

Nem biztos, hogy az összefüggés olyan irányú, mint amire Ön gondol. Fontos tudnia, hogy a terhesség során az egész immunrendszer működése megváltozik, emiatt fokozódhatott az excéma ennyire. Amit viszont feltétlen ellenőrizni kell a panaszok miatt, hogy nincs-e valamilyen immunológiai betegsége. Tehát most nem a bőrgyógyászatra kellene elmennie, hanem immunológiai szakrendelésre, ahol tudják ellenőrzini az ekcéma jellegét (időnként ez utalhat immunológiai betegségre is), illetve a vetélések immunológiai okát is kizárhatják ez úton.

 

Kérdés: 2010. február 16., 19:49; Megválaszolva: 2010. február 16., 19:49
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhes lennék?
korai terhesség
Terhesség duphalac belsőleges oldat
Enyhe sárga barna pöttyös folyás...
Aggódnom kellene e?