• Terhesség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tiszetelt Doktor Úr/Nő!

        A párom és én 20 évesek vagyunk és nemrég kezdtünk el nemi életet élni és az első pár alkalom védekezés nélkül, megszakításos módszerrel volt. Ugyebár a terhesség első jele a menstruáció kimaradása. Ez egy-két napon belül lenne esedékes ill. már megjöhetett volna. Az első kérdésem az lenne, hogy ha van a menstruáció előtti hasi fájdalom, plusz érzékenyek a mellek stb akkor lesz-e menst. is vagy nem feltételezi kötelezőleg? A második. Megbeszéltük, hogyha bebizonyosodna a terhesség, megtartjuk a gyereket és mindent megteszünk, hogy egy boldog, biztonságos környezetben fel is neveljük. Viszont én aggódom pár dolog miatt. Az ha előváladékban volt csak spermium attól még a gyermek lehet teljesen egészséges, ez ugye nem "kevesebb"? Lehet buta kérdés, de nem értek hozzá...Nekem gyermekkoromban Wilms-tumorom volt. Ez öröklődik? Mikor lehet terhességi tesztet csinálni? Mikortól kezdve kell vizsgálatokra járni, a baba és a kismama állapota miatt? Köszönöm a segítségét!  

        WEBBeteg szakértő válasza a teherbeesés témában

        Kedves Hölgyem!

        Ha terhes lesz, akkor ugyanolyan "ügyes" spermiumtól lesz terhes, mintha egyáltalán nem védekezett volna, ne aggódjon, ilyenkor több millós számokról beszélünk, nem pedig néhány db sejtről. Tehát aggodalomra nincs ok, ha terhes, teljesen nyugodtan megtarthatja. Ha egy hetet késik a vérzés, akkor legyen egy terhességi teszt. Ha a teszt pozitív, akkor be lehet jelentkezni a nőgyógyászatra, a vizsgálatnak leghamarabb kb. 2-3 hetes menseskésést követően érdemes menni, ilyenkor már nagyobb biztonsággal ítélhető meg a méhen belül fejlődő embrió. Innen majd el kell menni a területileg illetékes védőnőhöz, a terhesgondozóba, ahol felveszik a gonozásba, és innen küldik majd el rendszeresen vizsgálatokra.

        Amit a mensesről fontos tudni, hogy csak akkor biztos, hogy van, amikor tényleg megjön, és normális, megszokott mennyiségű, és a hossza is szokásos. Ha kevesebb, inkább barnás, és rövidebb, akkor az már nem tekinthető normál mensesnek.

        A Wilms-tumor miatt nem kell aggódnia, nem öröklődik.

         


        Kérdés: 2010-02-11 22:34:54; Megválaszolva: 2010. február 11., 22:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tegnap csináltam egy tesztet és nem tudom eldonteni hogy ez pozitív e vagy negatív,a párom és a barátaim szerint negativ de van az erős csík mellett egy nagyon nagyon halvány is,voltam már terhes és az 2csikot mutatott egy eroset és egy kevésbé...
        Tisztelt Doktor úr! Egy hete egy vérvétel alkalmával tudtam meg, hogy van 7,8 U/L hcg a szervezetemben, és 52 nmol/l progeszteron, ekkor voltam a ciklusom 25 napján. Mivel mindkét előző terhességemnél progeszteron hiányom volt, egy babát sajnos...
        Tisztelt doktor úr. 9hetes terhes vagyok enyhe székrekedéssel küzdök. A kérdésem az lenne hogy duphalac belsőleges oldatos lehet e szedni? Progeszteront szedek 3x1 et lehetséges h emiatt nem nagyon megy a székletelés?