Fehérje a vizeletben

Tisztelt Doktor Úr! Védőnői ellenőrzés során fehérjét találtunk a vizeletemben, a tesztlappal. Megnéztünk a kémcsöves oldattal is, úgy nem mutatott kóros elváltozást. A 38. hétben járok, már befektettek egy hete, 24 órás gyűjtésben vizsgálták a vizeletet, 0, 2 g/L lett az eredmény. Melyik a megbízhatóbb? A teszt, vagy a kémcsöves oldat? NST-n is azzal nézik, így ott mindig jó az eredmény... Ráadásul vizesedek is, és a vérnyomásomban az alsó érték folyamatosan 100. A kórházban persze 120/80. Az itthoni gépen is 100. Toxémiás lehetek? Válaszát előre is köszönöm. Melinda

Dr. Farkas Ágnes válasza terhesség témában

Kedves Melinda! A kémcsőben a fehérjét kicsapó vegyületet adnak a vizelethez, a tesztcsík ennél pontosabb eredményt, míg legpontosabbat pedig a 24 órás vizeletgyűjtés eredménye mutat. A vérnyomásnak nemcsak a "per" értéke fontos, hanem a felső érték is. Mivel panaszai fokozódnak, és ahogyan írja egyre jobban vizesedik, ismételten orvoshoz kellene fordulnia, ahol laborvizsgálatokra, és vérnyomáskontrollra lenne szükség. A terhességi magas vérnyomás néhány nap alatt is romolhat, kialakulhat, különösen fontos tünet az, ha néhány nap alatt jelentős vizenyő halmozódik fel. Ilyenkor mérni kell a felvett és leadott folyadékot, illetve reggelente a súlyt a szokott vérnyomás, vizelet, és egyéb laborvizsgálatok mellett.  Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. augusztus 08.

Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy

Köldökzsinór trombózis
Tisztelt Doktorúr! Férjemmel babát vártunk, de a 37-ik hétben köldökzsinór Thrombosis szövődményében elhunyt a babánk, mielőtt a világra jöhetett volna. A...
Sikertelen beavatkozás?
Tisztelt Doktorúr! A következőkben szeretném véleményét kérni: 2023.04.05.-én, 7 hetesen végeztek nálam terhességmegszakítást, mert időközben kiderült több...
Nagy petezsák, nagy szikhólyag
Tisztelt Doktor Úr! 7 hetes várandós vagyok. Terhesség megállapításkor a vizsgálaton 6+0 hetes voltam. Mindent rendben találtak. Méretek a következők voltak:...
Várandósság _ionizáló sugárzással...
Tisztelt Doktor Úr! 38 hetes várandós vagyok, körülbelül két hete iszom málnalevél teát, melynek csomagolásán most vettem észre, hogy "ionizáló sugárzással...
Lelet kiértékelés
Tisztet Dr. Farkas Ágnes! Szeretném kiértékeltetni a leletünket, hogy kell-e aggódnunk? Jelenleg a párom a 27. hétben várandós és elküldött minket a genetikus...
Terhességgel kapcsolatban
Tisztelt Dr. Petróczki István! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az utolsó menstruációm 2022.június 22-én volt, peteérésem teszt szerint július 9. a...