Kiváncsi kismama

Tisztelt Doktor!

Érdeklődni szeretnék, hogy én 37. hetes kismama vagyok (ultrahangos mérés szerint, mivel az utolsó havi vérzés(2008.11.09.) alapján nem lehet 100 % megállapitani a terhesség idejét, mert a lányomat szoptatam, mikor teherbe estem) . A pocakomba lévő kisbaba méretei BDP: 95mm (erre a méretre azt mondta az orvos, hogy 39. hetesnek felel meg) , FL: 69mm, mellkas: 92mm. Az orvosom vizsgálat során megállapitotta és azt mondta, hogy a bementei rész üres a baba feje bal oldalra kitér, magzatviz bőven van. Ez lenne a kérdésem, hogy ez mit jelent? A kisbabámmal úgye semmi gond nincs? A méretek alapján milyen hosszú és mekkora testsúlyú lehet a babám? Nem gond, hogy a BDP nagyobb? Valamint ha viszonylag sokat állok vagy sétálok akkor a bal combom - ágyékomnál egy nagy tenyérnyi helyen zsibbadást, fájdalmat érzek és az a terület hideggé válik, ez miért van? Az orvosom még mindig nem küldöt el NST vizsgálatra, lehet, hogy elfelejtette? Azt mondta 2 hét múlva menjek vissza kontrollra akkor még nem lesz késő NST vizsgálatot csinálni?

Elnézést a sok kérdésért!

Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza terhességi ultrahang témában

Kedves Hölgyem!

Az egyik fontos dolog, hogy bizony, az NST-ket már el kellett volna kezdeni. A terhesgondozás része, hogy a 36. héttől (van, ahol már a 35. héttől) minden héten van NST vizsgálat. Minnél hamarabb menjen el vizsgálatra emiatt.

A másik a méretet kérdése. Nem kell egyáltalán izgulni, ennél nagyobb baba is kifér, ha megfelelőek a csipőméretei, lassan egyébként is közeleg a szülés időpontja. Azt, hogy mennyi idős a terhessége, az első UH alapján lehet megítélni, különösen, ha a menses bizonytalan, akkor csak ebből tudják megmondani, de a későbbiek során ezt nem lehet módosítani attól függően, hogy kisebb, vagy nagyobb méreteket mérnek.

Azt nem lehet megmondani a méretek alapján, hogy milyen hosszú, és milyen súlyú lesz a baba. Vannak olyan UH gépek, amik súlybecslést is tudnak, de általában ez nem pontos, majd a mérleg, és a centi leméri. Hiszen vannak vékonyabb, és vaskosabb kisbabák is.

 Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. július 28., 23:05; Megválaszolva: 2009. július 28., 23:05
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhesség alatti gyógyszerszedés
Lehet a baba beteg?
Toxoplazmózis
Eseményutáni tabletta
Duphaston abbahagyása