• Szedhetek gyógyszert terhesség alatt?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Csökkentenem kell a gyógyszerfogyasztásomat, ha állapotos vagyok? Vehetek be néha fájdalomcsillapítót?

        WEBBeteg szakértő válasza a gyógyszer témában

        A terhesség alatt általánosságban elmondható, hogy minnél kevesebb gyógyszert szabad csak szedni. Egyszerű meghűlés, erős fejfájás, stb. esetén egy-egy szem fájdalomcsillapítónak nincs nagy hatása a terhességre. Gyakrabban fordul elő olyan betegség, amikor antibiotikumot kell szedni, de ilyenkor óvatosabban bánunk velük is.

        Gyógyszeres kezelést igénylő betegség esetén elmondható, hogy figyelembe kell venni a kockázatot és a hasznot, ami a választott gyógyszerrel jár. Például egy lázas, baktérium által okozott felső légúti betegségben az antibiotikum indokolt, hiszen a magas láz több kárt okozhat. A helyi fájdalmakra, amilyen a nyaki-, vagy derékfájdalom lehet használni átmenetileg helyi hatású gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító krémeket is, mert nem szívódik fel annyi, ami kárt tehet a babában.

        Sokszor jelent problémát, hogy a legtöbb gyógyszert, amit elrendel az orvos, ellátják azzal az utasítással, hogy terhesség és szoptatás alatt nem alkalmazható. Ilyen esetekben, amennyiben tájékoztatták az orvost a terhességről, szintén a fenti szabály érvényes. Ha több hátránnyal járna a nem kezelt betegség, mint amennyi hátránya van esetleg a gyógyszernek, akkor bizony szednie kell. Sok olyan készítmény van forgalomban, hogy nem végeztek terhesek körében kutatást, így nem is nyilatkozhatnak annak terhesség alatti alkalmazhatóságáról, és ezért nem javasolják szedését.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-07-23 11:46:28; Megválaszolva: 2009. július 23., 11:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktorúr/Doktornő! 11hetes veszélyeztetett terhes vagyok toxoplasma vizsgálaton vettem részt aminek az eredménye: IgA 0,5 negatív IgM 7,46 AU/ml kétes IgG 3.00 IU/ml negatív A kérdésem az lenne,hogy valószínű jelenleg is...
        Kedves Doktor úr/Doktornő, Szeretnék érdeklődni, hogy terhesség alatti aranyérre mit lehet használni? Borsónyi fájdalmas csomóról van szó, lehet, hogy inkább vérrög, bent helyezkedik el. Sajnos élénk piros vérzés is kíséri...
        Tisztelt Doktornő! A mai nap védekezés nélkül voltam együtt partneremmel. Folyamatosan szed fogamzásgátlót, a menstruációs időszak alatt egy hétig nem szedte, 2 napja újra szedi. Nem védekeztünk, és ,,benne mentem el". Segítségét...
        Jó napot kívánok.Tegnap voltam nőgyógyásznál és kiderült hogy terhes vagyok.Az orvos véleménye alapján 6 hetes.Utolsó menstruáció március 20-24ig tartott,de eltért a megszokott menstruációtól,és nem is görcsöltem,kevesebb napig is...
        5 hetes terhes vagyok miomat talatak mehem hátsó falából indul ki 6x7 cm..kérdés mi esélye van hogy kihordjam a gyereket félek hogy elmegy..eslő terhesség 12mm és endometrium 3 mm echósz..kérem válaszoljon milyen lehetőségek és esélyem van a...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Férfiak és inkontinencia
        Nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is.
        A nemzet háziorvosa
        Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
      • Infografika és videó
      • Hirdetés