Veszélyes, ha az átlagosnál kisebb a baba?

Az ultrahang szerint a megszokottnál kisebb a babám. Jelenthet ez valamilyen rendellenességet?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza ultrahang, baba, méret, növekedés témában

A terhesgondozás során több alkalommal történik UH vizsgálat, ahol a baba méreteit megmérik. Amikor felmerül, hogy kisebb a baba az átlagosnál, esetleg vannak olyan méretei, amik kisebbek, nem kell egyből rendellenességre gondolni. Természetesen a látott kép alapján egyéb jelekből is következtethetünk valamilyen probléma fennállására.

Ha az UH vizsgálaton méretbeli különbség merül fel, akkor azt mindig 2 hét múlva ellenőrizni kell, hiszen sosem teljesen pontos a vizsgálat. Ahány vizsgáló kéz, ahány UH készülék, annyi hiba csúszhat egy vizsgálatba, ez természetes. A vizsgálati síkok sem pontosan ugyanazok sohasem. Az sem mindegy, hogy 3mm-rel kisebb az alsó határértéknél, vagy inkább az alsó határon van. A terminus időpontját pedig mindig az első UH alapján lehet a legpontosabban megítélni, ha az pontos volt, egyébként 2 hét előre, vagy hátra belefér a számításba, ez a 4 hetes menstruáció miatt van, amely időtartam alatt csak "találgatni" tudunk, hogy mikor történt a megtermékenyülés.

A koponya méretét egyébként nemcsak egy sík alapján ítélhetjük meg. Lehet, hogy az egyik méret kisebbnek tűnik, de egy másik azt jelzi, hogy a babának kicsit hosszúkásabb a feje, ami mégiscsak bizonyíthatja a megfelelő növekedési ütemet.

Türelemmel lehet várni a kontroll UH vizsgálatra, amit 2 hét múlva érdemes megcsinálni, addig nem számottevő a növekedés, ami alapján meg lehetne ítélni a tendenciát.

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 23., 11:31; Megválaszolva: 2009. július 23., 11:31
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Lehetek terhes?
Fogamzásgátó melletti terheség...
Terhességi toxémia
Terhesség jelei
Hyperechogén papillaris izom