Összeférhetetlenség

Jónapot kivánok! Most várom az első babám és azt szereteném kérdezni hogy ha a vércsoportom RH. A pozitív és a páromé színtén akkor kell e kapnom Rh összeférhetettlenségi oltást. A sogornőm színtén A pozitív a férje viszont RH negatív a kislányuk pedig az apja vércsoportját örökölte de a sogornöm még sem kapott oltást ez normális?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza vércsoport témában

Kedves Hölgyem!

Az egyik fontos dolog, amit tudnia kell, hogy itt nem összeférhetetlenségről van szó, egyszerűen csak más is lehet a vércsoport.

Az injekciót anti-D-nek nevezik, és nem terhesség alatt kell beadni, hiszen a baba vércsoportja csak szülés után derül ki. Ez az Rh negatív anyukák esetében fontos csak, ha a baba vércsoportja pozitív, mert a sejtek átjuthatnak az anya szervezetébe, aki imunizálódhat ezen sejtek ellen. Ez csak a következő terhességben jelenthetne gondot, az első ilyenben nem, így szülés után kell megkapnia az anyának az injekciót, hogy a következő baba (ha neki is pozitív a vércsoportja) ne betegedjen meg.

Ez sem Önt, sem a sógornőjét nem érinti, hiszen mindkettejük Rh vércsoportja pozitív, és ilyen esetekben a szervezetük nem termel ellenanyagot a baba sejtjei ellen, nincs semmilyen kockázat.

 Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. július 25., 12:17; Megválaszolva: 2009. július 25., 12:17
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Lehetek terhes?
Fogamzásgátó melletti terheség...
Terhességi toxémia
Terhesség jelei
Hyperechogén papillaris izom