Lyme kór terhesség alatt

Tisztelt szerkesztőség! A terhességem alattlyme fertőzést kaptam, amire 3 hétig 3x1 Amoxycillint szedtem, és - állítólag - el is múlt a fertőzés. A kérdéseim a következők: 1./ Ettől a fertőzéstől lehet-e a magzatnak bármiféle károsodása? 2./ Születés után az ujszülöttnek is el kell-e végezni a serológiai vizsgálatot, vagy bármi más vérvizsgálatot az ő megfertőződése miatt? Válsztukat előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza terhesség, Lyme témában

Kedves Kérdező!

Amennyiben megfelelő időben történt a diagnózis, nem kell aggódnia. Megfelelően kezelve, és gyógyult állapotban nem jelent veszélyt a magzatra, csak kezeletlen esetben.

 

Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

A Lyme kór kezeletlen esetben egyértelműen okozhat magzati károsodást, leginkább vetélés vagy koraszülés formájában. A jelenlegi ajánlások szerint ugyanúgy kezelendő a terhes anyák Lyme betegsége, mintha nem terhesek esetén, ez jó eséllyel megelőzi azt, hogy magzati probléma jelentkezzen. Ez a kezelés Önnél megtörtént. Születés után rutinszerű vizsgálatra nincs ajánlás, természetesen a babát bármilyen betegségtünet esetén megfelelően ki kell vizsgálni, figyelembe véve az előzményeket.

 Üdvözlettel: Dr. Gócs Viktor, infektológus

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 23., 22:57; Megválaszolva: 2009. július 23., 22:57
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Lehetek terhes?
Fogamzásgátó melletti terheség...
Terhességi toxémia
Terhesség jelei
Hyperechogén papillaris izom