Hipofízis és terhesség

24 éves vagyok. 2 éve kiderült, hogy jóindulatu agyalapi mirigy daganatom van. Mivel nagyon pici volt, gyógyszeres kezelést kaptam (bromocriptin) . Tavaly nyáron abbahagytam szedését saját felelősségre. Jobb lett az állapotom. December végén teherbe estem, és nőgyógyászom azt mondta, nincs hatással a betegségem a terhességre, ezért nem kell aggódnom. Még csak el sem küldött prolaktin ellenörző vérvételre. Van okom kételkedni a szavaiban? Lehet gyermekemnek valamilyen rendellenessége, betegségem miatt?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza prolaktin témában

Kedves kérdező!

 

A magas prolactin szint nem okoz magzati fejlődési rendellenességet. A teherbe esést szokta nehezíteni ez az eltérés.

A prolactin szint terhesség alatt normálisan is emelkedik, felkészítve a szervezetet a szoptatásra. Viszont endokrinológiai követése indokolt, tekintettel az adenomára, ezért keressen fel endokrinológiai szakrendelést.

Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Kedves Gyermek féltő!

Mondjuk a terhesség elején esetleg le lehetett volna venni a prolaktin szintet, az hogy mostani érték milyen fokú már nem tudom, hogy önmagában a daganat vagy pedig a terhesség mennyire kavarja meg a dolgokat. Persze a gyermekére nincs hatással a magasabb prolaktin szint, de mindenképpen a szülés után kontrollálni kell az elváltozást. Egyébként pedig sok sikert a babához.Üdvözlettel: Dr. Zsirai László nőgyógyász

Dr. Zsirai László
A kérdésre a Fókuszban a Nő! orvos szakértője válaszolt.
Kérdés: 2009. július 24., 10:01; Megválaszolva: 2009. július 24., 10:01
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhességi teszt
Tisztelt Doktor úr! Szeretném a segítségét kérni. Kezdeném azzal, hogy 4 éve bromocriptin kezelés alatt állok ugyanis a prolaktin szintem magas...
Terhesség bekövetkezhet e
Streptococcus
Jod es pajzsmirigy hatasa elso...
Lágyéksérv terhesség