Terhesség - haskeményedés

Kedves Doktorno,

25. hetben vagyok elso babammal, a 16. hettol vannak kemenyedeseim. A napi 3×2 Magne B6 extra semmit sem segitett, kaptam Salbutamolt, napi 8x felet szepen elosztogatva. Ugy figyeltem meg ha front van, allanodan kemenyedek szinte szunet nelkul, rovideket, fajdalmat nem erzek, maximum a feszules kellemetlen.
Minden vizsgalatokor eddig a mehszaj vegig zarva volt.
Szigoruan fekudnom kellett a terhesseg elejetol, most mar megengedett egy kis setalgatas. Nem vettem eszre hogy befolyasolo tenyezo lenne mennyit vagyok labon.
  Amikor a beleim tele vannak ugy erzem intenzivebben jonnek a kemenyedesek, altalaban szeles is vagyok sajnos pedig vigyazok mit eszem, de a rostokat nem jol toleralom.

Az orvosom Corinfar nevezetu gyogyszert is kiirt reszemre,  ha a Salbutamol nem lenne eleg,  de a hasznalati utasitasban olvastam hogy terhesseg alatt nem szabad adni…. ugy dontottem nem szedem be semmikeppen! )

Aggaszt ez az allando kemenyedes. Vagy ez igy teljesen noramlis? Lehet ebbol valami gond, esetleg be kene fekudnom a korhazba?  Az orvosom nem mond semmit csak hogy nem aggodjak, meglatjuk mi lesz. (Nem volt elegge meggyozo szamomra a valasz....)
Koszonom nagyon a segitseget! mia

Dr. Farkas Ágnes válasza terhesség témában

Kedves Mia!

Valóban nem túl jó a folyamatos keményedés. Ami viszont nagyon jó, hogy a méhszáj nem nyílt ki, szerintem is próbáljon megnyugodni. Több olyan gyógyszer is van, amit terhesség alatt nem ajánlanak, egyszerűen azért, mert nem végeztek elegendő vizsgálatot ez irányban, így a gyógyszergyárak nem tehetnek mást, mint ráírják a tájékoztatóra, hogy nem lehet szedni. Ha orvosa javasolta, biztosan megvan az oka rá.

2 dolog lenne még, ami fontos lehet. Vajon mennyire valódiak a keményedések? Több olyan kismama is van, aki azt hiszi, fájásai vannak, de valójában a CTG-vel (ami a baba szívműködését és a méhtevékenységet mutatja ki) nem lehet kimutatni. Ennek az az oka, hogy a méh növekedése alatt a méhet tartó szalagok sokat feszülnek, és ezt tévesen értelmezheti a kismama úgy is, mintha keményedései lennének. Ezt orvosnak, vagy szülésznőnek kell tapintania, vagy a géppel regisztrálnia. A másik, amire nagyon oda kell figyelni, hogy igyon elég folyadékot. Napi 2, 5-3 liter lenne az, amire szüksége van, különösen ilyen melegben fontos ez. Ha esetleg keveset inna, akkor erre is feltétlenül figyeljen.

Mindenesetre ne féljen folyamatosan, hiszen a méhszáj zárt, tehát biztosan nem igazi méhtevékenységről van még szó.

 Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. július 05., 00:16 ;Megválaszolva: 2009. július 05., 00:16
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Nagy petezsák, nagy szikhólyag
Várandósság _ionizáló...
Lelet kiértékelés
Terhességgel kapcsolatban
Vetélés,missed ab