Terhesség - haskeményedés

Kedves Doktorno,

25. hetben vagyok elso babammal, a 16. hettol vannak kemenyedeseim. A napi 3×2 Magne B6 extra semmit sem segitett, kaptam Salbutamolt, napi 8x felet szepen elosztogatva. Ugy figyeltem meg ha front van, allanodan kemenyedek szinte szunet nelkul, rovideket, fajdalmat nem erzek, maximum a feszules kellemetlen.
Minden vizsgalatokor eddig a mehszaj vegig zarva volt.
Szigoruan fekudnom kellett a terhesseg elejetol, most mar megengedett egy kis setalgatas. Nem vettem eszre, hogy befolyasolo tenyezo lenne, mennyit vagyok labon.
  Amikor a beleim tele vannak ugy erzem intenzivebben jonnek a kemenyedesek, altalaban szeles is vagyok sajnos pedig vigyazok mit eszem, de a rostokat nem jol toleralom.

Az orvosom Corinfar nevezetu gyogyszert is kiirt reszemre,  ha a Salbutamol nem lenne eleg,  de a hasznalati utasitasban olvastam, hogy terhesseg alatt nem szabad adni…. ugy dontottem nem szedem be semmikeppen!)

Aggaszt ez az allando kemenyedes. Vagy ez igy teljesen noramlis? Lehet ebbol valami gond, esetleg be kene fekudnom a korhazba?  Az orvosom nem mond semmit csak, hogy nem aggodjak, meglatjuk mi lesz. (Nem volt elegge meggyozo szamomra a valasz...)
Koszonom nagyon a segitseget! mia

Dr. Farkas Ágnes válasza terhesség témában

Kedves Mia! Valóban nem túl jó a folyamatos keményedés., Ami viszont nagyon jó, hogy a méhszáj nem nyílt ki, szerintem is próbáljon megnyugodni. Több olyan gyógyszer is van, amit terhesség alatt nem ajánlanak, egyszerűen azért, mert nem végeztek elegendő vizsgálatot ez irányban, így a gyógyszergyárak nem tehetnek mást, mint ráírják a tájékoztatóra, hogy nem lehet szedni. Ha orvosa javasolta, biztosan megvan az oka rá. 2 dolog lenne még, ami fontos lehet. Vajon, mennyire valódiak a keményedések? Több olyan kismama is van, aki azt hiszi, fájásai vannak, de valójában a CTG-vel (ami a baba szívműködését és a méhtevékenységet mutatja ki) nem lehet kimutatni. Ennek az az oka, hogy a méh növekedése alatt a méhet tartó szalagok sokat feszülnek, és ezt tévesen értelmezheti a kismama úgy is, mintha keményedései lennének. Ezt orvosnak, vagy szülésznőnek kell tapintania, vagy a géppel regisztrálnia. A másik, amire nagyon oda kell figyelni, hogy igyon elég folyadékot. Napi 2, 5-3 liter lenne az, amire szüksége van, különösen ilyen melegben fontos ez. Ha esetleg keveset inna, akkor erre is feltétlenül figyeljen. Mindenesetre ne féljen folyamatosan, hiszen a méhszáj zárt, tehát biztosan nem igazi méhtevékenységről van még szó.  Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 05.

Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy

Köldökzsinór trombózis
Tisztelt Doktorúr! Férjemmel babát vártunk, de a 37-ik hétben köldökzsinór Thrombosis szövődményében elhunyt a babánk, mielőtt a világra jöhetett volna. A...
Sikertelen beavatkozás?
Tisztelt Doktorúr! A következőkben szeretném véleményét kérni: 2023.04.05.-én, 7 hetesen végeztek nálam terhességmegszakítást, mert időközben kiderült több...
Nagy petezsák, nagy szikhólyag
Tisztelt Doktor Úr! 7 hetes várandós vagyok. Terhesség megállapításkor a vizsgálaton 6+0 hetes voltam. Mindent rendben találtak. Méretek a következők voltak:...
Várandósság _ionizáló sugárzással...
Tisztelt Doktor Úr! 38 hetes várandós vagyok, körülbelül két hete iszom málnalevél teát, melynek csomagolásán most vettem észre, hogy "ionizáló sugárzással...
Lelet kiértékelés
Tisztet Dr. Farkas Ágnes! Szeretném kiértékeltetni a leletünket, hogy kell-e aggódnunk? Jelenleg a párom a 27. hétben várandós és elküldött minket a genetikus...
Terhességgel kapcsolatban
Tisztelt Dr. Petróczki István! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az utolsó menstruációm 2022.június 22-én volt, peteérésem teszt szerint július 9. a...