Hogyan tovább? Milyen vizsgálatok kellenek?

Kedves DoktorNŐ/Úr!

Már többször tettem fel kérdést, amiben segítségemre tudtak lenni, talán még emlékeznek is majd rám. 30 éves nő vagyok, 4 éve a férjemmel élek. Ez alatt tavaly májusban volt egy missed ab-om, ami a 7. héten történt. Ez után, decemberben volt egy spontán vetélésem, ami után csak vérzéscsökkentőt kellett szednem és szépen kitisztultam. Idén áprilisban megint teherbe estem, azonnal mentem az orvoshoz, hogy ha lehet, tudjon segíteni. 3x1 Duphastont, 3x2 Utrogestan hüvelykúpot kaptam, amit kiegészítettünk Clexane injekcióval, Aspirin Protect-tel, Folsavval és Gravidával. A 6. héten már dobogott a pici szíve, nagyon boldog voltam, mert eddig még soha nem jutottunk el (az elsőnél eddig nem fejlődött a baba, mindössze 2mm volt). A 9. héten azonban, mikor UH-ra mentem, már nem élt a kicsi és ismét missed ab-ra kellett mennem. Teljesen összetörtem, hogy miért lehet ez, hiszen a leleteim jók lettek, a pajzsmirigyemet is nézték, ott sem volt gond.

Most megint 3 hónapot várnunk kell és az orvos elküldött immunológiai vizsgálatra. Nem tudom itt mit néznek, és vajon kiderül-e majd valami, de már szó szerint félek teherbe esni, ha megint ez lesz a vége.

Szeretném megkérdezni, mit javasol a doktornő/úr, mit tegyünk, hová menjünk, mit vizsgáltassunk, mert én már nem tudom, mi segíthet. Nem görcsöltünk most sem, sőt, nagyon vigyáztunk a picire és imádtuk, nagyon vártuk és mégis ez lett.

Nem tudom, mennyire tartozik a témához, édesanyámnak és nagymamámnak sem lehetett fia, minden fiú babájuk elhalt vagy halva született. Mindkettőjüknek csak lányai lettek, egészségesek. Anyunak anno azt mondták, ellenanyagot termel a szervezete a fiúk ellen. Létezik ilyen? Örökölhető? Kimutatható? És ha ez van velem is, akkor addig kell próbálkoznunk, amíg egyszercsak lány lesz a befutó?

Köszönöm előre is bíztató válaszát!

Üdvözlettel.

Dr. Farkas Ágnes válasza vetélés témában

Kedves Ágnes! Nagyon sajnálom, ami Önökkel történt, nagyon sok erőt, türelmet és kitartást kívánok. Mivel ez volt a 3. terhessége, ami sajnos sikertelen volt, alapos, és teljes kivizsgálás szükséges, mielőtt ismét teherbe esik. Bár kapta folyamatosan a véralvadásgátlót is, de azért egy hematológiai kivizsgálásra is érdemes lenne elmennie, és a genetikai tanácsadóba is a párjával együtt. Nem tudom, vajon kezelőorvosával beszéltek-e arról, amit a családjában tapasztaltak, de valóban vannak olyan genetikai betegségek, melyek csak a fiú babákat betegítik meg, és ezt is ki kell vizsgálni, ezért kell genetikára mennie. Az immunológián azt vizsgálják, hogy nincs-e olyan ellenanyag, ami miatt elhal a terhesség. Szerintem nem kell orvost váltania, de a terhességgel még várjon, mert tudni kell, mi az oka a többszöri vetélésnek. Kérje nyugodtan orvosát, hogy küldje el a fenti vizsgálatokra is, és meglátják, mi lesz az eredmény. Minden jót kívánok!  Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 04.

Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy

Szövettani eredmény
Üdvözlöm! Doktor Nő Vetélés volt 1 hónapja, művi befejezésel. Megérkezett a szövettani eredményem, csak szeretném tudni van e bármilyen probléma, vagy...
Vetélés, spontán vetélés
Tisztelt doktornő! Az alábbi kérdéssel fordulok Ön felé. Azt hiszem a mai nap során spontán vetélésem volt. Előzetesen nem tudtam róla, hogy teherbe estem....
TROMBÓZISHAJLAM EREDMÉNY
Tisztelt Doktornő! 2017-ben egészséges kislányom született! 2018.-ban 18 hetes terhesen elvetéltem perforált vakbél miatt! Egy évet vártunk 5 hét 3 naposan...
Vetélések
Van két gyermekem.ujra férjhez mentem és pikkpakk teherbe esek, de 6.hét körül kétszer is elhalt a terhességem. Ez még beleférhet a normálisba? sokat híztam a...
Elvetélés oka
Kedves Doktor Nő/Doktor Úr. Férjemmel 9 hónapja sikertelenül tervezzük 2. babánkat. Szeptember 20-án volt az utolsó menstruációm (4 napig szokott tartani)....
Habab eredmény - Ez állhat a vetélés...
Tisztelt Doktornő, Már egyszer kérdeztem Öntől és nagyon hamar tökéletesen kielégítő választ kaptam. A komplett trombózis panelem és trombofília eredményt...