RE: Hány hetes vagyok

Tisztelt Doktornő!

Szinte 100%-ig biztos, hogy a megfogantatás ideje március 28. és azt is meg tudom mondani, hogy a nap mely szakában fogant. Az utolsó ténylegesen normális mensesem február 16. volt. Az orvosok viszont március 29.-vel számoltak, mivel akkor is volt mensesem, de sem mennyiségében, sem minőségében nem volt szokványos(kevés volt) .Valamint kiderült az is, hogy hiába nő a magzat számomra hatalmas mértékben (2 hét alatt 16mm) , ők azt vették figyelembe, hogy 12 hetes koromra még nem fogja elérni a 40-es crl-t. Ráadásképp a védőnő azt mondta, hogy az utóbbi terhességi kort vegyem figyelembe. Így már elég rendesen be vagyok kavarodva.

Várom válaszát:

Nagy Miklós Jánosné Amália

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza terhességi kor témában

Kedves Amália!

Ami biztos az UH alapján, hogy nem foganhatott a terhessége márciusban, hiszen akkor hetekkel nagyobb lenne a terhessége. egy február 16-i mensessel május 27-én már a 14. hét körül járhatott, azt meg egyszerűen nem lehet elnézni.

A 8 hét 3 nap, és a 9 hét 6 nap között egyébként 1 hét 3 nap van, ami 4 nap eltéréssel 2 hét, ez nem nagy eltérés. Ön azt írta, hogy 2 hét múlva a 11. hétben. Terheségi kort nem szabad úgy számolni, hogy pont melyik hétben jár, hanem mindig a betöltött heteket (tehát a már elmúlt hetet) számoljuk. Szerintem az UH-ok jók voltak, a CRL is megfelelően változott. Gondoljon bele, itt mm-eket mérnek, és egy-két mmt mérési hiba, és az embrio más pozíciója is könnyedén okozhat. Nincs oka aggodalomra, szerintem amit még félreértett az az, hogy a terhességi kort az utolsó menses első napjától számoljuk, és nem a fogantatástól. A fogantatás akkor lehet fontos, ha rendszertelen mensese volt valakinek, és valamiért tudja a fogamzás időpontját. Azt nem tudom, Ön miért biztos a márciusban, de higyje el, nem lehetne ennyire elnézni az UH-on a méreteket.

Genetikai UH egyébként 12 hetesen van, és nem 4 napon múlik a pontosság, bármelyik időpontot veszi figyelembe, ne aggódjon szerintem. Viszont az orvossal beszélje meg a terhességi kort, mert az fontos, hogy az első UH-ból lehet kiindulni a terhességi kor pontos meghatározása után, nem lehet hetekkel később módosítani azt. Egyébként ennek megfelel a március 29. is. Mivel úgy tűnik, nem 28 napos ciklus volt, ezt is figyelembe kell vennie, ahány nappal hosszabb egy (rendszeres) ciklus, annyi napot kell hozzáadni az utolsó mensesből számolt terhességi korhoz.

Tehát, nem írta, hogy hány napos ciklusai voltak, egyáltalán rendszeresek voltak-e, de szerintem az UH-ok megfelelőek voltak, bízzon az eredményekben.

 Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. június 27., 13:26; Megválaszolva: 2009. június 27., 13:26
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Pfizer oltás nem várt terhesség
Barnás pecsételés
Terhesség van ok aggodalomra?
Magas fehérvérsejt