• Öröklés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm

        Anita vagyok debrecenből

        Egy olyan kérdésre szeretnék választ kapni, hogy tervezzük a babát, viszont én is és a párom is csecsemőkorban csípőficamos volt, a kérdés az hogy a baba örökölheti e ezt? illetve van e olyan vizsgálat ami ezt kiderítheti?

        Válaszát előre is köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a csípőficam témában

        Kedves Anita!

        Mivel a csípőficamnak többféle típusa van, így azt javaslom, keresség fel a genetikai tanácsadót a Debreceni Egyetem Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinikán mindkettejük papírjaival.

        Emellett tudniuk kell, hogy minden megszületett babát szűrnek csípőficamra is, tehát mindenképpen a megfelelő kezelést kapja majd, ha esetleg felmerül a csípőficam.

         

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

              Kedves Anita!

          A csípőficam kialakulását mind genetikai, mind környezeti tényezők együttesen befolyásolják.Hazánkban a gyakori veleszületett rendellenességek közé tartozik, családi hajlam esetén gyakoribb, mint ahol nem volt a családban ilyen. Kétféle öröklődési háttere van: egyik maga a hajlam, melyet sok kis gén együttesen alakít ki (ez az a forma, amely családi halmozódásnál előfordul), a másik az un, általános ízületi lazaság, mely domináns öröklésmenet által jön létre, s ez ellentétben az előzővel, más ízületeket is szokott érinteni. Nálunk 3 kötelező csípőszűrési vizsgálat van, az első 3-4 napos korban.Ez részben fizikális vizsgálatot, másrészt UH vizsgálatot foglal magában. Az ekkor felismert és kezelt ficam korrekt eredményt ad későbbi maradványtünet nélkül. Azt, hogy az anyaméhben uh vizsgálat megmutatja-e a csípőízület fejlődési rendellenességét, leginkább uh-ban jártas szülész szakorvos tudná megmondani, véleményem szerint megoldható a vizsgálat magzati korban is.Gondolom, ez nem befolyásolja a baba megtartásában való döntését, hiszen, mint írtam, korrektül kezelhető.

         

        Üdvözlettel: Dr. Juhász Csaba, traumatológus


        Dr. Juhász Csaba, traumatológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-01 22:20:07; Megválaszolva: 2011. október 04., 13:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: