• Örökölhető?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Van két epilepsziás testvérem, egy év korkülönbség van köztük és mindkettő születésénél késleltette az orvos szülést és állítólag a fellépő oxigénhiány miatt alakult ki a betegségük. Én tíz évvel születtem a nővérem után, egészségesen. A kérdésem az lenne, ha gyermekem születik örökölheti-e az ő betegségüket? Válaszát előre is köszönöm! Kitti

        WEBBeteg szakértő válasza a epilepszia témában

        Kedves Kitti!

        A leírása alapján a testvéreinek agyi károsodás talaján alakult ki epilepszia betegségük, azaz "szerzett" epilepsziájuk van, de valószínűleg társul hozzá egy úgynevezett fokozott görcskészség is. Az epilepszia előfordulása a 1-1.5 % a gyermekek körében, ha a családban nincs epilepsziás beteg, ez duplájára nő, ha valamelyik szülő epilepsziás, és valahol a kettő közötti százalékban valószínű az epilepszia megjelenése, ha a családban van epilepsziás beteg, rokonsági foktól függően. Nem az epilepszia betegség az ami öröklődik, hanem a "görcskészség".  Úgy gondolom, amennyiben Önnek a későbbiekben egészséges gyermeke születik, akkor az esélye az epilepsziára nem sokkal több, mintha nem lenne a családban epilepsziás.

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-18 21:39:51; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 15:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: