• Vetélés oka férfi oldalról

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/Nő.

        Az elmúlt másfél év folyamán 2 vetélésem volt, az első 8 hetesen, a másik 9 hetesen. Mindkettőt műszeresen fejezték be. Az elmúl 8 hónapban részletes, teljes körű vizsgálaton vettünk részt a párommal. Nálam enyhe IR-en kívül - amit gyógyszeresen kezelnek - nem találtak semmit. A párom andrológiai vizsgálatán kiderült hogy sem bakteriális sem egyéb más fertőzése nincs, a sperma vizsgálat szerint a lelet: teratozoospermia. Citogenetikai vizsgálat is negatív.  A továbbiakban IL-6 és ASA vizsgálatot javasolnak. Kérdésem az lenne hogy ezek a vizsgálatok mit vizsgálnak, az eredmény mit befolyásol. Lehet-e a vetélés oka a vizsgálat "rossz" eredménye, vagy csak a termékenység módjátnak megválasztását befolyásolhatja.

        Szeretnék többet megtudni erről a 2 vizsgálatról. Válaszát előre is köszönöm.

        Anikó 

        WEBBeteg szakértő válasza a vetélés témában

        Kedves Anikó!

        Az IL-6 egy gyulladásos fehérje, ún. citokin, melynek a szintje bizonyos fertőzések esetén megemelkedik, illetve az utóbbi diőben kiderült, hogy szerepelhet  a meddőség  okaként. Ugyanis ez a citokin befolyásolja a peteérést, a sárgatest fennmaradását, illetve a beágyazódásban is szerepe lehet.
        A másik, az ASA vizsgálat, pedig az spermium ellenes antitestek vizsgálata vérből egy laboratóriumi módszerrel, melyet ELISA módszernek neveznek.
        Ha ez esetleg jelen van, akkor nyilvánvalóan nehezebben egyesül a petesejt és a hímivarsejt. Ennek a kezelése sem egyszerű, D-vitaminnak leírták gyulladácsökkentő hatását és szteroid tartalmú gyógyszer segíthet a problémát megoldani.

         

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-25 14:19:55; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 12:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés