• Vállalhatok-e újabb terhességet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves doktor/nő! 2007ben derült ki hogy a férjemmel(andrólogiai okok miatt) csak lombikprogrammal lehet kisbabánk, 2008 tavaszán volt egy sikertelen lombikunk, majd nyáron egy második lombik, amiből terhesség lett, de 13 hetesen, méhen belül elhalt a baba..Nemrég immunológiai vizsgálaton jártunk ahol a következőket állapitották meg, a párommal minden oké, nálam a következőek az adatok...Tsh:0, 4792 Ft4:12, 84 Ft3:4, 53   ATPO:119, 8 DNS:56, 5  annyit irtak levélben hogy anti-dsDNA és anti-TPO pozitivan igazolodott, telefonban kérdésemre azt válaszolták, hogy autoimmun pajzsmirigy és autoimmun sejtmag betegségem van..Ezekről szeretnék többet tudni, valamint azt hogy mennyire súlyos az állapotom,  érdemes-e fel keresni egy endokriológus szakorvost? Érdemes-e belevágni majd egy újabb lombikba, és hogy befolyásolják ezek a dolgok az esetleges terhességet? Vagyis lehet-e igy is egézséges babát kihordani? Nagyon aggódom, mert nem szeretnék még egy babát elvesziteni...

         

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedves Hölgyem!

        A pajzsmirigy hormonokat rendszeresen kontrollálni kell pajzsmirigy szakrendelésen egy terhesség alatt, hogy ezen a megfelelő szinten maradjanak végig, ez fontos a baba fejlődése miatt.
        Az autoimmun betegség miatt emellett rendszeresen gondozás szükséges (szerintem már terhesség előtt el kellene kezdenie) egy immunológiai szakrendelésen. Azt, hogy szükséges lesz-e gyógyszeres kezelés majd ők fogják tudni eldönteni az összes lelet, és vizsgálat birtokában.
        A terhességnek fokozott lesz a kockázata a társult betegségek, és a lombik miatt, ezért javaslom, hogy egy nagyobb centrumban keressen kezelőorvost (pl. egy klinikán), hogy mindegyik vizsgálat, és a gondozás is a megfelelő ütemben haladjon. Újabb lombikot akkor vállaljanak, ha megtörténtek a kivizsgálások, így az elejétől fogva tiszta lesz a helyzet, és a terhesgondozás alatt is már ismert betegségekre kell majd odafigyelni. Sok sikert!

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        Dr. Farkas Ágnes
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-06 10:59:21; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 06:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: