Vállalhatok-e újabb terhességet?

Kedves doktor/nő! 2007ben derült ki hogy a férjemmel (andrólogiai okok miatt)  csak lombikprogrammal lehet kisbabánk, 2008 tavaszán volt egy sikertelen lombikunk, majd nyáron egy második lombik, amiből terhesség lett, de 13 hetesen, méhen belül elhalt a baba..Nemrég immunológiai vizsgálaton jártunk ahol a következőket állapitották meg, a párommal minden oké, nálam a következőek az adatok...Tsh: 0, 4792 Ft4: 12, 84 Ft3: 4, 53   ATPO: 119, 8 DNS: 56, 5  annyit irtak levélben hogy anti-dsDNA és anti-TPO pozitivan igazolodott, telefonban kérdésemre azt válaszolták, hogy autoimmun pajzsmirigy és autoimmun sejtmag betegségem van..Ezekről szeretnék többet tudni, valamint azt hogy mennyire súlyos az állapotom,  érdemes-e fel keresni egy endokriológus szakorvost? Érdemes-e belevágni majd egy újabb lombikba, és hogy befolyásolják ezek a dolgok az esetleges terhességet? Vagyis lehet-e igy is egézséges babát kihordani? Nagyon aggódom, mert nem szeretnék még egy babát elvesziteni...

 

 

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza pajzsmirigy témában

Kedves Hölgyem!

A pajzsmirigy hormonokat rendszeresen kontrollálni kell pajzsmirigy szakrendelésen egy terhesség alatt, hogy ezen a megfelelő szinten maradjanak végig, ez fontos a baba fejlődése miatt.

Az autoimmun betegség miatt emellett rendszeresen gondozás szükséges (szerintem már terhesség előtt el kellene kezdenie) egy immunológiai szakrendelésen. Azt, hogy szükséges lesz-e gyógyszeres kezelés majd ők fogják tudni eldönteni az összes lelet, és vizsgálat birtokában.

A terhességnek fokozott lesz a kockázata a társult betegségek, és a lombik miatt, ezért javaslom, hogy egy nagyobb centrumban keressen kezelőorvost (pl. egy klinikán) , hogy mindegyik vizsgálat, és a gondozás is a megfelelő ütemben haladjon. Újabb lombikot akkor vállaljanak, ha megtörténtek a kivizsgálások, így az elejétől fogva tiszta lesz a helyzet, és a terhesgondozás alatt is már ismert betegségekre kell majd odafigyelni. Sok sikert! Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. május 06., 10:59; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 06:15
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Pajzsmirigy alulműködés terhesség...
Tisztelt Doktor Úr! 18 hetes kismama vagyok. Teherbeesés előtt a TSH-m 3,0 volt, ezért elkezdtem szedni 1/4 Letroxot (50 mikrogramm) , ami le is vitte a...
Pajzsmirigy
Tisztelt dr.nő! Gyulladás miatt kialakult pajzsmirigy alulmüködésem van 8 éve.Kezelve van 125 ös euthyroxot szedek ráTs: 3.33. Most babát...
Pajzsmirigy
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 24 éves vagyok, egy évvel ezelőtt műtöttek strummára. Az egyik oldalon eltávolították a mirigyet a másik oldalon csak egy...
Leletelemzés
Ellenanyag pozitív