• Terhesség alatt van-e fokozott rák kockázat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Nő/Úr!

        Az anyukámnál 3 éve melrákot diagnosztizáltak, akkor már sajnos előrehaladott stádiumban. Az esetleges hajlam miatt folyamatosan minden évben elmegyek emlő ultrahang vizsgálatra, eddig kétszer voltam, és szerencsére mind a kétszer negatív volt az eredmény.

        Most 32 évesen három hónapos terhes vagyok, első babával,  és újra aktuális lenne a vizsgálat, de a nőgyógyászom azt mondta, hogy a mell ilyenkor annyira mirigyessé válik, hogy értelmetlen a vizsgálat. Ez valóban így van?

        Viszont én mostanában sokat hallottam arról, hogy a terhesség alatt az anya immunrendszere gyengébb, és így könnyebben indulnak meg rosszindulatú elváltozások. Éppen ezért kicsit jobban is félek...Igaz ez?

        Az is aggaszt kissé, hogy az elmúlt pár évben a bal mellem kissé nagyobb lett, míg  a jobb oldali nem változott. Csak pár centi a különbség, és ruhában nem is látszik, de ruha nélkül sajnos látható. Az érintett mellemen a bimbó mérete is nagyobb lett, Pedig emlékeim szerint valaha minden tekintettben szimetrikusak voltak. Ennek ellenére az eddigi ultrahangok nem mutattak semmi rosszat. Milyen okból tud a mell így változni? Vagy 30 év fölött ez a deformálódás megszokott?

        Ha mindez valami rosszra utal, akkor szívesen megvizsgáltatnám magam, de nem tudom hova menjek, mert sztk alapon sajnos mindig az a válasz hogy ne aggódjak, és persze nem is foglakoznak velem. Én viszont szeretném megelőzni a bajt, mert nem szeretnék az anyukám sorsára jutni. Kérem, hogy ajánljon olyan lehetőséget, ahol komoly mellvizsgálatokat lehet végeztetni, mert a dolog nem esztétikailag zavar, hanem inkább azért félek, mert amikor az anyukámat kisérem a kezeléseire, akkor egyre több korombeli hölgyet látok az onkologián.

        Köszönettel várom válaszukat!

        WEBBeteg szakértő válasza a melldaganat témában

        Kedves Egyre többet látó!

        Van egy vérvétel, ami a BRCA gén meghatározást mutatja. Ez megmutatja, hogy megvan magában a hajlama petefészek vagy mellrákra vagy sem. Ezt érdemes megcsináltatni. Általában magán laborokban végzik. A másik, hogy terhesség alatt szerintem is felesleges a mell ultrahang, de persze ezt az ultrahangos kollégát kell megkérdezni. Mivel ő végzi. Lát-e valamit vagy sem. De szerintem nem kell túlaggódni a dolgot. A lényeg, hogy szoptasson amikor majd szülni fog jó sokáig. És még legalább két gyermeket így szoptasson és szoptasson és akkor nem lesz emlőrákja az biztos.
        Sok sikert!

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László nőgyógyász


        Dr. Zsirai László
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-25 13:05:28; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 16:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Készülj fel a második hullámra!