Terhesség alatt van-e fokozott rák kockázat?

Kedves Doktor Nő/Úr!

Az anyukámnál 3 éve melrákot diagnosztizáltak, akkor már sajnos előrehaladott stádiumban. Az esetleges hajlam miatt folyamatosan minden évben elmegyek emlő ultrahang vizsgálatra, eddig kétszer voltam, és szerencsére mind a kétszer negatív volt az eredmény.

Most 32 évesen három hónapos terhes vagyok, első babával, és újra aktuális lenne a vizsgálat, de a nőgyógyászom azt mondta, hogy a mell ilyenkor annyira mirigyessé válik, hogy értelmetlen a vizsgálat. Ez valóban így van?

Viszont én mostanában sokat hallottam arról, hogy a terhesség alatt az anya immunrendszere gyengébb, és így könnyebben indulnak meg rosszindulatú elváltozások. Éppen ezért kicsit jobban is félek... Igaz ez?

Az is aggaszt kissé, hogy az elmúlt pár évben a bal mellem kissé nagyobb lett, míg a jobb oldali nem változott. Csak pár centi a különbség, és ruhában nem is látszik, de ruha nélkül sajnos látható. Az érintett mellemen a bimbó mérete is nagyobb lett, Pedig emlékeim szerint valaha minden tekintettben szimetrikusak voltak. Ennek ellenére az eddigi ultrahangok nem mutattak semmi rosszat. Milyen okból tud a mell így változni? Vagy 30 év fölött ez a, deformálódás megszokott?

Ha mindez valami rosszra utal, akkor szívesen megvizsgáltatnám magam, de nem tudom hova menjek, mert sztk alapon sajnos mindig az a válasz, hogy ne aggódjak, és persze nem is foglakoznak velem. Én viszont szeretném megelőzni a bajt, mert nem szeretnék az anyukám sorsára jutni. Kérem, hogy ajánljon olyan lehetőséget, ahol komoly mellvizsgálatokat lehet végeztetni, mert a dolog nem esztétikailag zavar, hanem inkább azért félek, mert, amikor az anyukámat kisérem a kezeléseire, akkor egyre több korombeli hölgyet látok az onkologián.

Köszönettel várom válaszukat!

WEBBeteg szakértő válasza melldaganat témában

Kedves Egyre többet látó! Van egy vérvétel, ami a BRCA gén meghatározást mutatja. Ez megmutatja, hogy megvan magában a hajlama petefészek vagy mellrákra vagy sem. Ezt érdemes megcsináltatni. Általában magán laborokban végzik. A másik, hogy terhesség alatt szerintem is felesleges a mell ultrahang, de persze ezt az ultrahangos kollégát kell megkérdezni. Mivel ő végzi. Lát-e valamit vagy sem., De szerintem nem kell túlaggódni a dolgot. A lényeg, hogy szoptasson, amikor majd szülni fog jó sokáig. És még legalább két gyermeket így szoptasson és szoptasson és akkor nem lesz emlőrákja az biztos. Sok sikert! Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2011. szeptember 27.

Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy

IGEN VAGY NEM?
Metastikus emlótumor koplex kezelése után jelenleg palliativ célzatú mastectomia és abd jöhet szóba. Az emlót nói ókólnyi tumor tólti ki, az axillában két...
Szükséges-e a kemoterápia?
Juniusban estem át egy mellmütéten 18 mm nagyságu daganat volt, ami a szövettani vizsgálat után kiderült, hogy rosszindulatu, carcinom mamar infiltrativ,...
Melldaganat - mellhartya attet...
Kérem segítsen értelmezni a PET Ct lelet alabbi sorait: Helyenként fokozott a vázizmok és a rekesz aktivitása. A gége-aktivitás baloldali túlsúllyal...
Biopsia után 2.
A fenti cimen küldött kérdésemre köszönettel megkaptam a választ, de szeretném a Dr.urat megkérdezni, hogy mit értett az "érdekes lesz a választandó kezelés"...
Biopsia után 2.
Elnézést a helytelen fogalmazásért! Nő, 56 éves panaszom nincs, az éves mammografiai vizsgálat után valami "nem tetszett" a doktornőnek és, hogy 100%-ban...
Meddig tarthat a mostani állapotom?
T. Doktor úr/Nő. A kérdésem a következő lenne, 2003.-ban meg műtöttek melldaganattal, ami nem a mellben volt hanem a szegycsonton onnan vették le. Kezeléseket...