• Kenetvizsgálat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

        Decemberben voltam rákszűrésen nőgyógyásznál, aki egy kevés folyásból megállapította, hogy gombás fertőzésem van, amit én nem éreztem (pedig már volt többször ilyen jellegű problémám). Azt mondta, hogy valószinűleg a rákszűrés eredménye sem lesz jó, de a kenetet levette és elküldte vizsgálatra. A fertőzésre kúpot írt. A rákszűrés eredménye negatív lett.

        Azt szeretném megtudni, hogy ha lett volna valamilyen fertőzésem, aminek nincs tünete, az rontott volna az eredményen? Az orvosom ismét kenetet szeretne venni, hogy van e valami rejtett fertőzésem, ami miatt nem sikerül a tehesség és nem tudom, hogy ez szükséges e, hiszen decemberben negativ volt.

        4 éve szültem és most szeretnénk még egy gyermeket, fél éve próbálkozunk. (4 éve első próbálkozásra sikerült). A menstruációm szülés előtt pontos volt, most pedig 26-29 napra jön meg (most a legutóbbi 32 napra, de ez csak egyszer volt), és egy kicsit elhúzodik, 3 napig erősa vérzés, utána fokozatosan megszűnik, de pici barnázás még a 10. napon is van. Én az gondoltam, hogy ez nem probléma, de az orvosom hormonvizsgálatot csináltatott, a vérvétel a 22. és a 3. napon történt, aminek az eredménye teljesen jó, határértéken belül van minden érték. Az orvosom azt mondta, hogy valószinűleg van peteérésem is, de erre vonatkozóan nem kért vizsgálatot. Azt mondta, hogy ha ebben a hónapban sem jön össze a terhesség, akkor elkezdi adni a peteérést serkentő gyógyszert. A férjemnek is meg akarja nézetni a spermaszámot (holott már van egy gyermekünk). Nem tudom mindez szükséges e fél évi próbálkozás után vagy nyugodtan várhatunk egy évet, ilyen jellegű vizsgálattal. A peteérést serkentő gyógyszertől is félek a többes terhesség lehetősége miatt. Úgy érzem az orvosom kész tények elé állított, holott nekünk nem ilyen sürgős a teherbe esés. Ön szerint, még várjunk, vagy menjünk bele amit az orvosom szeretne, nem tudok dönteni?!

        Válaszát előre is köszönöm!

        Kata

         

        WEBBeteg szakértő válasza a kenetvizsgálat témában

        Kedves Kata!

        A hormonvizsgálat teljesen rendben van, hogy megtörtént, hiszen a vérzés alapján feltételezhető volt probléma is. A rákszűrésen egy fertőzés okozhat rendellenességet, amit a gyulladás okozhat, ez nem mindig van így. Nem tudom, miért merült fel a rejtett fertőzés, de egy kenetvételtől biztosan nem lesz hátránya, emiatt ne izguljon, nyugodtan megcsináltathatják. Amivel nem értek egyet teljesen, hogy elkezdjék serkenteni a peteérést. Mivel sem Önnek, sem a párjának nem sürgős (nagyon helyesen) az azonnali terhesség, még egy fél évig nyugodtan várhatnak. Meddőségi kivizsgálásról (ahol a párját is küldik vizsgálatra) egy év sikertelen próbálkozás után beszéljenek újra. Nyugodtan mondja meg orvosának, hogy még egy fél évig szeretnének spontán próbálkozni, mert nem sietnek, és ha addig nem jön össze a baba, hát kezdjék el vizsgálni a problémát újra. A peteérést egyébként UH vizsgálattal lehet nyomon követni.
        Higgye el, orvosa a legjobbat akarja Önnek. Sokszor találkoznak olyan párokkal, akik egy-két hónap sikertelen próbálkozás után fordulnak hozzájuk, és sokszor sajnos túl hamar erőltetik a terhességet, az orvosok ehhez vannak hozzászokva. Ezért nyugodtan beszélje át kezelőorvosával, hogy még sok a türelem, nem sietnek, és várnának még.


        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-25 21:27:00; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 10:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés