Mesterséges megtermékenyítés

Tisztelt Doktor ùr/nö!

Olaszországbòl ìrok önöknek és remélem, hogy tudnak segìteni.

Férjemröl kb.6 éve kiderült, hogy természetes ùton nem tud gyereket nemzeni.Herebiopszia és ICSI megtermékenyìtést követöen sikerült teherbe esnem és van egy 3 és fél éves kislányunk.Szeretnénk még egy gyereket.Férjemnél pár hònapja ùjabb herebiopsziát végeztek, ami alapján teljes meddöséget állapìtottak meg.Itt Olaszországban nem törvényes a pártòl idegen sperma felhasználása.Hallottam, hogy Magyarországon viszont van ez a lehetöség.

Kérdéseim:

Orvosi:

-Melyik intézethez forduljak? Milyen vizsgálatokat kell nekem elvégeznem? Abban az esetben, ha velem semmi gond nincs ezen a téren milyen mòdszert alkalmaznak a megtermékenyìtéshez? Vannak-e várakozási listák? Kb.hány hònapot kellene magyarországon lennem (vizsgálatok, kezelések)?

Jogi:

Van Magyarországon bejelentett állandò lakcìmem és magyar állampolgár vagyok.Ha elkezdem fizetni a Tb-t, ùgy finanszìrozzák-e a mesterséges megtermékenyìtést? A spermabanki költségeket? Kb.mennyibe lenne amit nekünk kell állnunk?

Elöre is köszönöm: Krisztina

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza mesterséges megtermékenyítés témában

Kedves Hölgyem!

A mesterséges megtermékenyítés TB támogatottságáról:

A 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról

? A meddőségkezelési eljárások az Egészségbiztosítási Alapból e feladatra finanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál vehetők igénybe térítésmentesen. (1. §)

? Az inszeminációt (a nő testén belüli mesterséges megtermékenyítést-ondóbevitelt) 6 alkalommal [2. § (1) cd) ],

? A lombikbébi-próbálkozást öt alkalommal térítésmentesen támogatja az OEP [2. § (1) ce) , cf) ]. (A levélíró hölgyre a cf) pont vonatkozik, mivel a férje már steril.)

2006-2007 folyamán már szó volt róla, hogy a lombikbébi-próbálkozásból csak kettőt fognak támogatni, de még nem született róla törvény, vagy rendelet.

A hormonkészítmények többségén 50 százalékos TB-támogatás van, de próbálkozásonként még így is kb. 100-200 ezer forintba kerülnek.

Ezen kívül a 6. beültetésért már fizetni kell, ami 300-400 ezer forintba kerül.

Megtermékenyítéssel foglalkozó intézetek a teljesség igénye nélkül

? Debreceni Orvostudományi Egyetem (52) 417-144/5714 mellék

? Pécsi Orvostudományi Egyetem (72) 324-122/2119 mellék

? Semmelweis Orvostudományi Egyetem (1) 210-0315/234 mellék

? Jáhn Ferenc Dél-pesti Kórház (1) 284-7610

? Szent János Kórház (1) 156-1122/1552 mellék

? Nyírő Gyula Kórház (1) 270-0711/338 mellék

? Kaáli Intézet (1) 202-2802

Ide vonatkozó törvényrendeletek:

? 1997. évi CLIV. törvény ide vonatkozó részei ? 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet ? 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet

Üdvözlettel: Balogh Judit, jogi asszisztens

Kedves Krisztina!

Ha elkezdi fizetni a tb-t, 6 hónap után jogosult a tb támogatásokra. Ingyenes a beavatkozás, támogatott gyógyszer számla kb 200 ezer Ft, amihez még járulékos költségek is jönnek. Vannak várakozási listák. 5-6 intézet van Budapesten pl.ICSI létezik., donor spermával homológ insemináción keresztül minden válfaja van. Gondolom minimum 3 hónap vizsgálatokkal és beavatkozással együtt de ez változó. Ehhez jönnek a spermabanki költségek kb. 50 ezer tudtommal.

Üdvözlettel: Dr. Nyitray Gábor

Kedves Hölgyem!

Néhány napig még türelmét kérjük, a meddőségben jártas szakemerünk válasza is hamarosan megérkezik.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2009. január 22., 23:27; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 10:22
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Leletelemzés
Tisztelt Dr. Úr! Kérdésem az lenne: babát várok, 3 mm-es petezsákot láttak, de nem tudták, hogy méhen kívül vagy belül van-e. A leletemen az áll...
Ellenanyag pozitív
Tisztelt Doktor Úr! Harmadik gyermekemet várom, első kettő császármetszéssel jött a világra. A 31. hetet kezdtem el jelenleg. A 26. héten végzett...
Belső méhszájon tölcsérjel
Tisztelt Cím! Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni, hogy mit is jelent pontosan. Cervix 20 mm, 5mm-es tölcsérjel a belső...
Terhesség bekövetkezhet e
Tiszteletem Doktor Úr/Nő! Azon okból írok Önnek, hogy mihamarabb választ kapja kérdésemre. A barátnőmmel szeretkeztünk és néhány...
Streptococcus
Tisztelt Doktornő! 36. heti mikrobiológiai leletem pozitív lett streptococcus alfa-haemolizalo kórokozóra. Ez mit jelent? Illetve a születendő...