• Fájdalmas zsibbadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztel Doktor Nő / Úr!

        Kérdésem a következő lenne:

        2006.-ban inzulin rezisztenciát és PCOS-t állapított meg nálam az endokrinológus, meforal-t szedtem. Az év végére teherbe is estem, de elég korán, a 12. hétben kiderült, hogy terhességi cukorbeteg lettem (10 körüli volt a cukrom, ekkor még elegendő volt a diéta a normál értéken tartáshoz). Ezzel egyidőben kezdődött az a tünet, ami a mai napig tart... Nagyon gyakran zsibbadt a kezem. Éjszaka ez a zsibbadás szinte elviselhetetlen fájdalmakba ment át, úgy éreztem, mintha a gyűrűs és a középső ujjaimat tőből szakítanák le. Hiába jeleztem a nőgyógyásznak, a háziorvosnak, a diabetológusnak, mindenki a terhességre a vele társult "problémákra" (cukor- és vérnyomás probléma) fogta. A 22. héttől inzulint kaptam (már nrm volt elegendő csak a diéta), de a tünetek továbbra is maradtak. A terhesség vége felé egyre erősödtek ezek a fájdalmak. Ébredés után 10-20 percig sem tudtam használni a jobb kezem, az inzulinbeadás miatt 1 órával korábban kellett kelnem. nagyon ki voltam már merülve... 2007. szeptemberében császármetszéssel hoztam világra a fiamat. A cukrom azonnal helyrejött, a vérnyomásomra a gyógyszert fokozatosan csökkentettem, majd teljesen elhagyhattam, de a tünetek maradtak... Nagyon lassan, több mint fél év múlva elkezdtek a tünetek csökkenni, éjszaka már csak a zsibbadásra ébredtem, de nem volt fájdalmas. Azért nem hagyott nyugodni, hogy mi ez, gondoltam utána járok. Voltam reumatológián, kardiológián, neurológusnál, csináltak jobb váll röntgent, nyaki MRI-t, de sehol senki nem talált semmit. A zsibbadás továbbra sem múlt el. Most ismét teherbe estem, jelenleg 10 hetes kismama vagyok. Már abbahagytam a meforalt (2 hete), és 1-2 napja szépen lassan kúszik is a cukrom felfelé étkezés után, 7-8 között mozog. Viszont most éjszaka ismét az a fájdalmas "újjleszakítós" zsibbadásra ébredtem többször, és napközben is gyakran el-elzsibbad a kezem (főleg az ujjaim).

        Tudna nekem segíteni, hogy hova, kihez forduljak? Nem akarom elhinni, hogy ennek nincs oka, és nem lehet tenni ellene... Nem fogom kibírni így a terhességet, ha már most a legelején elkezdődött ez a fájdalom...

        Elnézést a hosszú levélért, remélem érthetően fogalmaztam.

        Előre is köszönöm a segítségüket!

        Üdvözlettel: Adrienne

        WEBBeteg szakértő válasza a ujjak zsibbadása témában

        Kedves Hölgyem!

        Valóban úgy tűnik a panaszok alapján, hogy a terhességhez társult ez a betegség, hiszen ekkor alakult ki, majd a szülés után lassan javult a helyzet. Amikor igazából már csak enyhe zsibbadás volt, ezért valóban nehezebb dolga lehetett a kivizsgálást végző orvosoknak.
        Amire én először gondoltam az a kéztő-alagút szindróma, amikor a csuklónál az egyik ideg nyomódik, és ez fájdalomhoz vezet az ideg ellátási területén. Terhesség, cukorbetegség, magas vérnyomás mind fokozottabb vizenyőt okoz a szervezetben, ezért ezen a szűk helyen áthaladó ideg is nyomódhat. Éjjel hajlamosan vagyunk inkább behajlítani a kezünket, így az éjszaka során többször ébresztheti a fájdalom, vagy reggelre a tünetek fokozódhatnak. Érdemes lenne most, hogy a panaszai fokozódnak, ismét elmenni vizsgálatra egy nagyobb centrum neurológiájára, vagy reumatológiájára. Mielőbbi jobbulást.
        Az alábbi oldalon bővebben is olvashat a betegségről:

        https://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/3003/carpalis-alagut-szindroma



        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-16 20:52:29; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 08:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés