• Terhesség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktorno,ur? Szeretnem megkerdezni es egyben kikerni az onok velemenyet a kovetkezo kerdeseimben. Milyen vizsgalatokat kell elvegezni a terhesseg elotti idoszakban ? A terhesseg utani idoszakban? mire kell a legjobban odafigyelni? Mik az elonyok es a hatranyok a csaszarmetszes vagy a normalis szules eseteben ? milyen fajdalom, erzestelenito szerek a legalkalmazotabbak a szuleskor es egyben nem veszelyeztetik a kisbabat? elore is koszonom !!! tisztelettel , Klaudia

        WEBBeteg szakértő válasza a szülés témában

        Kedves Klaudia!

        Kérdése rendkívül széleskörű, igen hosszú lenne a válasz, ha mindenre kielégítő választ adnék, kérem nézze el nekem, csak nagyvonalakban írok Önnek, de igyekszem mindenre írni egy-egy gondolatot.
        A tervezett terhesség előtt amennyiben Önnek nincs semmilyen nagyobb betegsége különösebb kivizsgálás nem szükséges, terhesség után sem. Amennyiben van betegsége, így azt ellenőriztetni kell. Amikor terhes lesz, és orvoshoz fordul, be fog kerülni a terhesgondozási rendszerbe, ahol részletesen kikérdezik a családi és saját kórelőzményéről, és amennyiben szükséges kiegészítő vizsgálatokat is kérhetnek.
        A hüvelyi szülés és a császármetszés során is adódhat többféle komplikáció, melyek egy része korrekt vizsgálatokkal és ellátással elkerülhetőek. A hüvelyi szülés egy természetes formája a szülésnek, mióta az ember létezik, így születik meg a legtöbb kisbaba, és a legtöbb esetben nem jelent nagy megterhelést a szervezetek. A császármetszés egy hasi műtét, annak minden lehetséges szövődményével együtt, ami megfelelő indikációban azonban életmentő beavatkozás is lehet. Emellett vannak olyan körülmények, melyek ugyan nem sürgős császármetszést igényelnek, de egy hüvelyi szülés súlyos szövődményeit előzik meg. Annak érdekében, hogy az orvos a megfelelő döntést hozza, mindig mérlegelnie kell az egyéni körülményeket és a szakma szabályait követve a biztonságosabb szülésvezetést fogja választani. A kisbaba szempontjából, ha nem áll fenn veszélyállapot, a spontán szülés előnyösebb, hiszen neki is szüksége van a szülés folyamatára, hogy a legjobban tudjon alkalmazkodni a méhen kívüli élethez. Amennyiben indokolt a császármetszés, mindig jelen van egy újszülöttorvos is, aki ellenőrzi a megszülető kisbabát, és a szükséges segítséget meg tudja adni neki.
        A fájdalomcsillapításnak a leggyakrabban alkalmazott módszere a lokális érzéstelenítés, mely Lidocain injekció alkalmazását jeleni, az esetlegesen szükséges gátmetszés összevarrásához használhatják. Ezen kívül sok helyen elérhető a fájdalomcsillapító gáz, és a gerinc közeli érzéstelenítés, az epidurális fájdalomcsillapítás. Az, hogy kinek melyik módszer a megfelelő, részletesebb tájékoztatást követően lehet eldönteni, és sokszor az adott percekben átélt fájdalom is befolyásolja. Sok vajúdó anyukának saját döntése, hogy nem kér fájdalomcsillapítást a vajúdáshoz, és sokan már előre tudják, hogy mindenképpen kérnek majd.
        Javaslom olvasgasson utána mindennek nyugodtan az interneten is akár, és sose higgye el a rémtörténeteket. Inkább mindent kérdezzen meg orvosától, semhogy valami ismeretlen maradjon, ezzel szorongást okozva.
        A tervezett terhesség előtt javaslom kezdjen el szedni egy terhességi vitamint, amit terhesség alatt és után is szedhet a szoptatási időszakban.
        Ha kérdése van ismét, forduljon hozzánk bátran.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-12-23 10:02:46; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 11:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: