• Feszültségoldás a terhesség alatt?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Nő/Úr! 31 éves nő vagyok, aki 12 éve szenved pánikbetegségben.Illetve most 2-3 éve komolyabb pánikrohamom nem volt, de a szorongások sajnos fentmaradtak, hol egyáltalán, hol pedig gyakran, de előfordulnak.Antidepresszánsal (fevarin)és Xanax-al kezeltek.A Xanax-hoz sajnos sikerült hozzászoknom, bár azt gondolom ma már inkább placebonak szedem, és "csak" napi 0,25 vagy zűrősebb napokon 0,50 mg-ot. A kérdésem az, hogy nemsokára gyereket szeretnék válallni, de egy újabb stresszor, hogy mi lesz velem terhesség alatt ha rámtör a szorongás.Mivel ártok jobban a babának?A napi fél ill 1 szem xanax-al,vagy a szorongásos állapotommal? Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a babavárás témában

        Kedves Kérdező!

        A 0.25-0.5mg napi Xanax tényleg nem sok, és Fevarinnal kombinálható, elvileg jó terápia a jelzett problémára. Terhesség kapcsán alapelv, hogy lehetőleg teljes gyógyszermentességre kell törekedni, különösen a kritikus első hónapokban. Sajnos emiatt a kevés gyógyszer is kockázat, hogy mekkora, az pontosan megmondhatatlan. Bonyolítja a képet, hogy sajnos a terhesség összetett folyamat, aminek során gyógyszermentesen is adódhatnak problémák, és hosszú viták forrása lehet, hogy ezt a gyógyszer okozta, vagy gyógyszer nélkül is megtörtént volna.

        Érdemes egyeztetnie pszichiáterével, nőgyógyászával és egy olyan időpontot választani a terhességre, amikor Ön lelkileg kiegyensúlyozott periódusban van, és akár a gyógyszermentesség is megkísérelhető. Jó hír és betegeim kapcsán tapasztalat, hogy a terhesség egy boldog, igen kiegyensúlyozott állapot, amikor jó esély van a gyógyszermentességre. Sajnos viszont a szülés után a szorongásos, depressziós panaszok kockázata fokozódik, de megfelelő felkészüléssel és odafigyeléseel ezek kezelhetők.

        Jó egészséget kívánva:

        Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-10-29 08:56:10; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 11:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés