CMV vírus-várandósan

Kedves Doktornő! 16 hetes kismama vagyok Torch panel vizsgálatot végeztettem, melynek eredményében az egyik értékkel kapcsolatosan szeretném segítségét kérni. Cytomegalovírus igM negatív <5.00U/ml , igG pozitív Primer CMV fertőzést átvészelt. IgG maradványantitest. 69,8U/ml. A primer szó jelen esetben mit jelent? Utalhat arra,hogy viszonylag friss a fertőzés, tehát ha jelenleg az igM érték alapján nem is vagyok éppen az,de van esély rá,hogy az elmúlt 4 hónapon belül fertőződhettem meg? Ez az antitest érték: 69,8U/ml utalhat a megfertőződés közeli dátumára? Várandósságom miatt, nem mindegy,hogy mikori ez. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: N.Fanni

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Farkas Ágnes válasza terhesség, CMV témában

Kedves Fanni!

Jó lenne tudni, hogy miért kellett a TORCH-panel vizsgálat, az segítene a válaszban. Vajon az UH eredmények nem jók? Vagy panaszai voltak?

A vizsgálati eredmény szó szerint azt jelenti, hogy már átesett a betegségen (egyszer már biztosan-primer) . A CMV a szervezetben újraaktiválódhat, az pedig a visszatértő (így nem primer/első) fertőzés alakulhat ki. Önnél az IgM negatív, nagy valószínűséggel már több hónapja volt a fertőzése, akár több éve (az IgM több hónapig, néha 9-12 hónapig is pozitív lehet az irodalom alapján) . A pontos dátum a leletek alapján nem derül ki. Ha felmerül bármilyen okból, hogy korai terhesség alatt esett át a fertőzésen (vagy panaszok voltak, vagy UH eltérések vannak jelen) , akkor javaslom, egyrészt keressen fel egy infektológust, mert szükség esetén az IgG-t tovább tudják vizsgálni (aviditási-kötődési vizsgálat) . Másrészt, komoly CMV fertőzés gyanúja esetén a magzat fertőződését lehet igazolni a magzatvízből vett minta segítségével. Ez komolyabb beavatkozás, csak nagyobb centrumokban végzik.

Remélem valamennyit tudtam segíteni. Jo egészséget!

Üdv.: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2020. szeptember 11., 17:34; Megválaszolva: 2020. szeptember 21., 22:10
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Leletelemzés
Jod es pajzsmirigy hatasa elso...
Barnás pecsételés
Terhesség, trombocita
Terhesség+post covid