• Nagymama

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! A kismenyem 30. hetes terhes vizsgálaton volt amikor az orvosa azt közölte vele hogy a baba koponya mérete 3mm-el kisebb mint aminek ilyen korban kellene lennie. E miatt ő most nagyon aggódik mert amikor azt kérdezte az orvosától lehet hogy azért mert a kismamának is elég kicsi feje van talán mert rá fog hasonlítani, azt válaszolta hogy nem, lehet hogy az idő van elszámolva. Szülés várható ideje 10.17. az első számolás. A kérdésem az lenne lehetséges e ez mer a többi mérete a babának normális csak a koponya kisebb, az időhöz képest. A válaszát előre is köszönöm. Egy aggódó nagymama.

        WEBBeteg szakértő válasza a terhesség témában

        Kedves Aggódó Nagymama!

        Egyenlőre nincs oka az aggodalomra. Ha az UH vizsgálaton eltérés merül fel, akkor azt mindig 2 hét múlva ellenőrizni kell, hiszen nem teljesen pontos a vizsgálat. Ahány vizsgáló kéz, ahány UH készülék, annyi hiba csúszhat egy vizsgálatba, ez természetes. A vizsgálati síkok sem pontosan ugyanazok sohasem. Az sem mindegy, hogy 3mm-rel kisebb az alsó határértéknél, vagy inkább az alsó határon van. A terminus időpontját pedig mindig az első UH alapján lehet a legpontosabban megítélni, ha az pontos volt, egyébként 2 hét előre, vagy hátra belefér a számításba, ez a 4 hetes menstruáció miatt van, amely időtartam alatt csak "találgatni" tudunk, hogy mikor történt a megtermékenyülés.
        A koponya méretét egyébként nemcsak egy sík alapján ítélhetjük meg. Lehet, hogy az egyik méret kisebbnek tűnik, de egy másik azt jelzi, hogy a babának kicsit hosszúkásabb a feje, ami mégiscsak bizonyíthatja a megfelelő növekedési ütemet.
        Várjanak türelemmel a kontroll UH vizsgálatra, amit 2 hét múlva érdemes megcsinálni, addig nem számottevő a növekedés, ami alapján meg lehetne ítélni a tendenciát.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász rezidens

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-08-12 08:30:30; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 14:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés