Preeclampsia

Tisztelt Doktor úr! Külföldön élek, és PAPP-A és arteria uterina alapú vizsgálatot végeztek, és nem tudom mitévő legyek ezzel kapcsolatban. A 13. heti ultrahang után megkaptam az erdeményeket: PAPP-A Conc: 546, 38 mU/L 1, 07 MoMs; Pulzatilitási index: 2.29 – azzal, hogy a preclampsia és a 34. hét előtti koraszülés kockázata magas – 1: 51-hez. A kórázban, ahol az eredményeket kaptam, azt mondták a védőnő fog tájékoztatást adni, ő azt mondta nem kell ezzel foglalkozni, élvezzem a terhességet, szeretik rémiszgetni a kismamákat, és felesleges ez a sok vizsgálat, azért a vizeletet akkor megnézi minden hónapban. Kérdésem az lenne, hogy magas-e ez a kockázat, vagy valóban nem kell aggódnom, esetleg jobban teszem, ha felkeresek magánorvost? Továbbá van-e, amire ha fokozottan ügyelek, elkerülhető a probléma? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza terhesség témában

A közelmúltban a figyelem az első trimeszterben mért alacsony PAPP-A-szintek a terhesség aneuploidia mellett, a PAPP-A-szint esetében szignifikánsan magasabbnak találták a növekedési retardáció, a praeeclampsia, valamint a spontán vetélést.Ez egy előre jelzés a lehetőségre, ennek megítélése a terhesgondozás feladata.

Rendszeres terhesgondozás és ultrahang vizsgálat a szokásos protokoll szerinti végzése javasolt.

Kérdés: 2015. március 22., 18:38; Megválaszolva: 2015. március 22., 20:37
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhesség alatti gyógyszerszedés
Lehet a baba beteg?
Toxoplazmózis
Eseményutáni tabletta
Duphaston abbahagyása