• Őssejt levétel

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt WWBBeteg, A párommal első babánkat várjuk és felvetődött az őssejt levétel gondolata. A szolgáltatást kíbáló cégeknél csak a várható pozitívumok marketing jellegű anyaga található meg és nem beszélnek a "másik oldalról". Az utóbbi időben számos cikk jelent meg a témában pro- és kontra, ami nem segített a döntésben, sőt. Két web-es link a témában, amelyek után számomra komoly kérdések merültek fel az eljárással kapcsolatban, pl: - A késletetett köldökzsinór átvágás még egészséges újszülötteknél is csökkentheti a sárgaság és a vashiány kialakulását - Az őssejttároláshoz minimálisan szükséges vérmennyiség 45 ml. „Gyermekgyógyászati irányelvek szerint a csecsemőktől és gyermekektől vett vér mennyiségének nem szabad meghaladnia a teljes vérvolumen 5%-át egy-egy 24 órás periódusban. Egy 3, 6 kg-os újszülött kb. 280 ml-es vérmennyiséggel rendelkezik, eszerint a maximum levehető vér 14 ml lenne. Hogy lehet az, hogy ezek a szabályok nem vonatkoznak a születést közvetlenül követő időszakra? A köldökzsinórvér-gyűjtő zacskóba 250 ml folyadék fér (melyből 35 ml a már benne lévő véralvadásgátló folyadék). Az elfogadható minimális vérmennyiség 45 ml, a lehetséges maximum 215 ml. […] Ez a vérmennyiség az újszülött vérvolumenének tetemes részét jelenti.” - Az őssejteket valóban sok mindenre fel lehet használni a gyógyításban, évtizedek óta mi is használjuk ezeket rosszindulatú vérképzőszervi megbetegedések, csontvelő-elégtelenség, illetve öröklött immunológiai vagy hematológiai betegségek esetén. Csakhogy a páciens soha nem a saját őssejtjét kapja meg [...]. Ennek egyébként nagyon egyszerű oka van: főleg genetikai eredetű problémákat gyógyítanak őssejttel, ami a beteg hibás génszerkezetet hordozó saját őssejtjeivel nem lehetséges. - Becslések szerint annak az esélye, hogy egy gyermek élete során fel tudja majd használni saját köldökzsinór-vérét, igen kicsi: valahol 1:400 és 1:200.000 között lehet. Szeretnék segítséget kérni a döntés meghozatalában. Köszönöm!

        Dr. Pétervári László válasza a őssejt témában

        Véleményem szerint egyszeri lehetőség az őssejt levétel. A tudomány előrehaladásával számos betegség esetén felhasználásra kerülhet. A levett őssejt nem az újszülöttből történik, a köldökzsinór átvágása után kerül levételre.


        Kérdés: 2015. február 10., 11:27; Megválaszolva: 2015. február 10., 22:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: