• Őssejt levétel

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt WWBBeteg, A párommal első babánkat várjuk és felvetődött az őssejt levétel gondolata. A szolgáltatást kíbáló cégeknél csak a várható pozitívumok marketing jellegű anyaga található meg és nem beszélnek a "másik oldalról". Az utóbbi időben számos cikk jelent meg a témában pro- és kontra, ami nem segített a döntésben, sőt. Két web-es link a témában, amelyek után számomra komoly kérdések merültek fel az eljárással kapcsolatban, pl: - A késletetett köldökzsinór átvágás még egészséges újszülötteknél is csökkentheti a sárgaság és a vashiány kialakulását - Az őssejttároláshoz minimálisan szükséges vérmennyiség 45 ml. „Gyermekgyógyászati irányelvek szerint a csecsemőktől és gyermekektől vett vér mennyiségének nem szabad meghaladnia a teljes vérvolumen 5%-át egy-egy 24 órás periódusban. Egy 3,6 kg-os újszülött kb. 280 ml-es vérmennyiséggel rendelkezik, eszerint a maximum levehető vér 14 ml lenne. Hogy lehet az, hogy ezek a szabályok nem vonatkoznak a születést közvetlenül követő időszakra? A köldökzsinórvér-gyűjtő zacskóba 250 ml folyadék fér (melyből 35 ml a már benne lévő véralvadásgátló folyadék). Az elfogadható minimális vérmennyiség 45 ml, a lehetséges maximum 215 ml. […] Ez a vérmennyiség az újszülött vérvolumenének tetemes részét jelenti.” - Az őssejteket valóban sok mindenre fel lehet használni a gyógyításban, évtizedek óta mi is használjuk ezeket rosszindulatú vérképzőszervi megbetegedések, csontvelő-elégtelenség, illetve öröklött immunológiai vagy hematológiai betegségek esetén. Csakhogy a páciens soha nem a saját őssejtjét kapja meg [...]. Ennek egyébként nagyon egyszerű oka van: főleg genetikai eredetű problémákat gyógyítanak őssejttel, ami a beteg hibás génszerkezetet hordozó saját őssejtjeivel nem lehetséges. - Becslések szerint annak az esélye, hogy egy gyermek élete során fel tudja majd használni saját köldökzsinór-vérét, igen kicsi: valahol 1:400 és 1:200.000 között lehet. Szeretnék segítséget kérni a döntés meghozatalában. Köszönöm!

        Dr. Pétervári László válasza a őssejt témában

        Véleményem szerint egyszeri lehetőség az őssejt levétel. A tudomány előrehaladásával számos betegség esetén felhasználásra kerülhet. A levett őssejt nem az újszülöttből történik, a köldökzsinór átvágása után kerül levételre.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2015. február 10., 11:27; Megválaszolva: 2015. február 10., 22:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Tavaly nyáron volt egy elhalt terhességem. A jelenlegi panaszom első tünete akkor jelentkezett, azért kezdeném itt a történetet. Kb. 10 hetes terhes lehettem akkor, amikor először éreztem, hogy ha a hátamon fekszem a köldök...
        Tisztelt Doktor úr! Együtt voltam a barátommal a menstruációm első napján.A ciklusaim teljesen rendszertelenek, 21 és 31 nap között vannak,átlagos hosszuk 5 nap. Aktus közben elszakadt a gumióvszer, amiben még csak előváladék...
        Tisztelt Doktornő! 2 éve szenvedek a savtól, de körülbelül 2 hónapja kaptam gyomorgyulladásra antibiotikumot és savlekötőt. Nyombélfekély gyanúm lépett fel a gyomorröntgenen, valamint reflux. Terhességem kiderült másfél hete, azóta nem...
        Tisztelt Címzett! Pár napja pozitívat teszteltem, december 29-én volt az utolsó menstruációm első napja, viszont a ciklusaim 40-50 naposak, peteérésem január 16-23 között lehetett, ilyen hosszú ciklus esetén hány hetes terhes lehetek?...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő Olyan kérdésem lenne hogy 15 hetes terhes vagyok a vizeletemben mycoplasma és ureaplasma tenyészett ki. Az ureaplasmara kaptam Azi sandozt viszont az összes antibiotikum amire érzékeny a mycoplasma az veszélyes a terhességre...
        Tisztelt Válaszoló! Nagyon felek,mert csak 6nap mulva kaptam idopontot az orvosomhoz. Es valaszinuleg van bakterialis huvelyi fertozesem es nagyjabol 5 hetes kismama vagyok. Az elozo terhessegemet is vegig kiserte mindenfele fertozes(gombas...
        Tisztelt Doktornő/úr! 31hetes kismama vagyok és a terhességem első vérvétele óta az alacsony Supersensitiv TSH értékem miatt figyelemmel követjük a Supersensitiv TSH, fT3 és fT4 értékeimet. Az alacsony Supersensitiv TSH ellenére az fT3 és...
        Kedves Doktor Úr/Nö! 9 hetes terhes vagyok , elsö terhesség és most voltam az 1. Terhességi vérvételen. Az ellenanyag szürésnél a következö értékek lettek: Vércsoport: AB Rh faktor: Pozitiv Direkt Combs: Negativ Ellenanyag enzim 1:...
        2019.november 22.en jött meg a menstruációm utoljára. Elmentem orvoshoz január 8an. És azt mondta várjunk még egy hetet és jöjjek vissza. Vissza mentem azt mondta terhes vagyok. Védekeztünk... Pharmatexel és gumi óvszerrel is így lehetetlennek...