14 hetesen

Üdvözlöm. jelenleg 16 hetes kismama vagyok, 14 hetes voltam, mikor a 7 éves kisfiam elkapta a lepkehimlőt, ún. ötödik betegséget.Előtte pár nappal rajtam is foltok-pöttyök voltak, de 2-3 nap múlva el is tűntek. Szeretném tudni, milyen veszélyt jelent a kisbabára, ki lehet-e szűrni, hogy elkapta-e. Vagy milyen következménye lehet ennek? Köszönöm válaszát Anita

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza a lepkehimlő témában

Ez az alapvetően ártatlan vírus azonban veszedelmessé válhat a magzat számára, ha a várandós fertőződik meg. Ilyenkor 30 % esély van arra, hogy a magzat elkapja az anyától a betegséget, a placentán keresztül megfertőződik. A terhesség első hónapjaiban ez vetéléshez vezethet. A várandós tünetei eltérhetnek a megszokottól. Egy hirtelen fellépő anyai vérszegénység hátterében is lehet ez a parvoB19 fertőzés. Egy tanulmányban, ahol a B19 fertőzött terhes nőket vizsgálták, azt tapasztalták, hogy a nők 84%-a, aki eljutott a terhesség végéig, egészséges gyermeket hozott a világra és ezeknél a gyermekeknél a későbbiekben sem tapasztaltak fejlődési problémákat. Mindenesetre azok a fiatal várandósok, akik környezetében lepkehimlős beteg van, vagy akár saját magukon izületi fájdalommal járó kiütést észlelnek azoknak vérvizsgálat szükséges, IgM pozitívitás a fertőzésen való átvészeltséget jelent, utána örök védelmet jelent. A Parvo B19 elsősorban a fiatal vörösvértesteket fertőzi meg, ezért a krónikus vérképzőszervi betegségekben szenvedőknél veszélyessé válhat a betegség, és súlyosabb kórképek jelentkezését vonhatja maga után.

Kérdés: 2014. április 28., 17:02; Megválaszolva: 2014. május 01., 11:56
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Genetikai vizsgálat 13 hetes terhesen
Fertőzés terheség alatt
Lehetséges így terhesség?
Lehetek-e terhes