Terhesség alatti fertőzés

Kedves Dokrtor Úr/Nő! Egy komoly kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni. 18 hetes kismama vagyok, és a tünetekből ítélve nemi herpeszem van. Nagyon aggódok a baba miatt, hisz nekem most van ilyen először, és több helyen is olvastam, hogy ebben az esetben (ha valakinek először van) szóba jöhet a terhesség megszakítása is, amit nagyon nem szeretnénk a párommal. Monogám kapcsolatban élünk, egyikünk sem folytat kapcsolatot mással. Az orvosomhoz csak a jövő héten tudok elmenni, ezért írok itt, hátha kapok valami választ. Ilyenkor tényleg meg kell szakítani a terhességet? Lehet a babának akármilyen baja ettől a herpesztől? Válaszát előre is köszönöm! (Tünetek: Viszkető, égő csikló, melyen fehér hólyagok vannak / Partner tünetmentes.)

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza a herpesz témában

A nemi szervi herpesz nem zavarja sem a terhességet, sem a szülést. Azok szervezetében, akik már átestek fertőzésen, a méhlepényen átjutni képes, tehát a magzatot is védő ellenanyagok termelődnek. Veszélyes helyzet két esetben fordulhat elő: A súlyos lefolyású első betegség a terhesség első három hónapja alatt spontán vetélést eredményezhet. Súlyos első betegség a terhesség utolsó időszakában is okozhat problémát, ekkor ugyanis még nem termelődik ellenanyag, ami a magzatot megvédené. A szülés közben elszenvedett magzati fertőzés halálos agyhártya-agyvelőgyulladást okozhat. A kockázat csökkentésére ilyenkor császármetszés javasolt. Terhesgondozás alatt fontos az orvossal közölni, hogy a nőnél vagy partnerénél fennáll-e genitális herpesz lehetősége. Utóbbi esetben az anya fertőzését meg kell előzni. Az anyától vért kell venni, és ellenőrizni kell a vírusellenes antitestek szintjét. Fogamzásgátlásként óvszer használata javasolt. A férfi párjának terhessége alatt vírusellenes gyógyszereket kell szednie a kiújulás megakadályozására. Amennyiben a kórelőzményben ajakherpesz szerepel, terhesség alatt kerülni kell az orális közösülést.

Kérdés: 2014. április 05., 14:05; Megválaszolva: 2014. április 08., 21:41
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhesség megáll
Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy az aktus utàn, ultrahangon hány nap múlva látszódik a petezsák, illetve a szívhang? A magzati...
Genetikai vizsgálat 13 hetes terhesen
Fertőzés terheség alatt
Lehetséges így terhesség?