Terhesség alatti gyógyszerszedés

Tisztelt Doktor Úr! Lányom és vejem Doxyciclin 200mg-os kúrát kapott (10 db-ot) , mert Ureaplazma baktériumot tenyésztettek ki hüvelyéből. Aztán kiderült, hogy a kúra megkezdésekor kb.1 hetes terhes volt. Most az 5. hétben van. Nagyon megijedtünk, hogy az antibiotikum esetleg károsította a magzatot? Minden létező fórumot elolvastunk, de sokkal okosabbak nem lettünk. Egyik helyen azt írják, hogy terheseknek nem szabad szedni ezt, másik helyen, hogy csak a 3.harmadban veszélyes a szedése. Tudna tanácsot adni nekünk? Előre is nagyon köszönöm, tisztelettel

Dr. Pétervári László válasza antibiotikum témában

A gyógyszer szedése a magzatkárosító kockázatot növeli, azonban akkora kockázat mellett a terhesség kiviselhető. A tetraciklinszármazék doxycyclin terhesség alatti alkalmazása csak csekély magzati elváltozást okozhat, ha egyáltalán okoz ilyesmit. Ez a kezelés nem képezhet indikációt a terhesség megszakítására.

Kérdés: 2012. november 15., 06:01; Megválaszolva: 2012. november 15., 23:15
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Szedhetek-e antibiotikumot?
Jó napot! Az lenne a kérdésem hogy szedhetek-e antibiutikumot terhesség alatt? Esecrchia Coli baktériumom van és ezt kellene kezelnem az...
Antibiotikum szedése az első...
Tisztelt Doktor Úr! 6 hetes terhes vagyok, és tenyésztés során streptococcus agalactiae baktériumot és candida albicans gombát találtak. A...
Antibiotikum szedés terhesség alatt
Tisztelt doktor Ur! Nov 4-en volt az utolso menstruaciom, csunyan begyulladt a fulem es nov 19 en az orvos felirt amoxicilin tabletat ami megjobban...
Terhesség
Tisztelt Dr. Nekem olyan problémám van, hogy utolsó menstruáciom szept 25 volt, majd okt 13 voltam nőgyógyászaton mert petefészek gyuladásom volt...
A várandósság végén mindenképp...
Jó napot kívánok! 34 hetes várandós vagyok, ma voltam kismama-gondozóban. A vérnyomásom jó, a súlyom jó, vérképem jó, ellenanyag negatív....