Lehetséges magzatnövekedés visszamaradása anyai hypothireosis miatt?

Tisztelt Doktornő / Doktor úr! 32 éves nő vagyok, jelenleg a 4. babámmal vagyok várandós, ez az 5. terhességem. 2001 óta van hypothyreosisom, a hormonpótlás beállítása kb. 2 év alatt sikerült, azóta jelentősebb eltérés nem jelentkezett, várandósságaim alatt a hormonszint beállítása megfelelő volt, a terhesség megállapítása minden esetben az 5-6. héten megtörtént. Jelen várandósságom több ponton eltér az eddigiektől: - az első 3 hónapban pecsételő vérzés miatt nem gyanakodtam várandósságra, - ebben az időszakban (kb. gr. s. 6-tól) két hétig nem szedtem a Letroxot, - inaktív dohányos vagyok, ám u.ebben az időszakban munkahelyi problémák miatt átmenetileg napi 3-4 szál cigit is elszívtam (2-3 hét) . Az utolsó rendes menzeszem március 8-án kezdődött, előtte fél évig 21-24 napos volt a ciklusom, majd ennek megfelelő időközönként egyre kisebb intenzitású pecsételő vérzésem volt augusztusig. Május 21-én voltunk UH-on, akkor 11 hetesnek találták a magzatot. Május 29-én genetikai UH-on 13 hét 1 nap lett az eredmény, minden rendben volt. Július 10-én második gen. UH-on minden rendben, gr. s. 18+1 (az előző alapján 19+1 lett volna) . Szept. 6-án a nőgyógyászom 26+4-nek látott, ami nagyjából megfelel az előző UH-nak is, azonban legutóbb, nov. 5-én csak 33 hetesek voltak a méreteink, holott kb. 35 hetesnek kellene lennünk. A baba arányos, problémamentes, lepény, magzatvíz, köldökzsinór áramlás is normális. Mitől lehet, hogy mégis ilyen eltéréseket mutatnak az UH vizsgálatok? A legutóbbi vizsgálatkor azzal nyugtattak, mivel az előző babáim is kicsik voltak (50-51 cm, 2450-2760 g) előfordulhat, hogy a mért adatok ellenére a 35. hétben vagyok. Hogyan vizsgálható, hogy mi áll a számított életkortól eltérőnek mért adatok hátterében? (Pl: a kora magzatkori gyógyszerhiány, dohányzás? ) Gyakran szapora a pulzusom (100-120/perc) szédüléssel, kb. 10-30 perc alatt elmúlik, normál pulzusom 80 körül van, a vérnyomásom 110/60 és 135/80 között ingadozik. Erős jóslófájásaim vannak. Várom válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza magzati növekedés témában

A terhesség nagyságát a kora terhességi ultrahang méreteihez kell viszonyítani. A leírtak alapján a fogamzás időpontja bizonytalan. A hypothyreosis kezelése az a terhesség alatt is tanácsos, a szedett készítménynek a magzatra kockázatot nem jelent.

Ismert, hogy a dohányzás a terhesség alatt kisebb súlyú újszülötthöz vezethet.

Pulzus és a vérnyomás változás időlegesen is terhességben szokványos.Ellenőrzése szükséges, annak függvényében kezelése lehetséges.

Fájások esetében döntő, hogy a méhszáj változásával együtt jár-e, ennek vizsgálatára szakorvosi vizsgálat tanácsos.

Kérdés: 2012. november 07., 12:48; Megválaszolva: 2012. november 11., 17:25
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Toxoplasma eredmény
Tisztelt Doktor Úr/ Nő! 14 hetes terhes vagyok. 2 hete átestem egy köhögős, orrfolyós betegségen. Majd 1 hétre rá elmentem vérvételre....
2. Babát szeretnénk
Kedves Doktornő! Most 10, 5 hónapos a kisfiam és szeretnénk neki testvért. Már csak este elalvas előtt cicizik és éjszaka amikor felkel, de közbe...
Vízhajtás terhesség idején
Ikerterhesség
Leletelemzés