helicobacter várandósság előtt

Tisztelt Doktor Úr! Két hónappal ezelőtt a kilégzéses teszten helicobacter 2-es számú fertőzést diagnosztizáltak nálam. A háziorvosom Aktil Duo 1000 és Amoxicillin B 1000 tablettákat írt fel. Egy hétig kellett az említett tablettákat szednem. A hat hét eltelte utáni kontroll fújáson ismét megállapították a baktériumot, és gyomortükrözésre küldtek. Amúgy IBS-t állapítottak már korábban meg nálam, ezért a vizsgálódás során már voltam gyomortükrözésen. Azt mondták hogy egy fél évig nem szedhetek a bacikra újra antibiotikumot. Férjemmel kisbabát szeretnénk, és az lenne a kérdésem, hogy jelen helyzetben mi lenne a teendőm? Várnom kell valóban fél évet és mindenképpen szükséges a tükrözés? Mi lehetett az oka, hogy nem sikerült a baktériumoknak elpusztulniuk? Tehetek-e bármit azért, hogy elkerüljem a tükrözést és hogy a baktériumok mielőbb távozzanak a gyomromból? Előre is nagyon köszönöm válaszát és segítségét!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza a terhesség témában

A H. pylori fertőzés a világ népességének több mint felét érinti. Magyarországon a felnőtt lakosság közel 65%-a fertőzött ezzel a kórokozóval, és elmondható, hogy a fertőzött populáció tagjanak kb. 15%-ában alakul ki fekélybetegség. A betegség kialakulásában több tényező is szerepel: az egyéni hajlam, valamint a baktériumok közötti különbségek mellett valószínűleg a higiénés körülmények is szerepet játszanak a fertőzésben. Utóbbira utal az a tény, hogy a fertőzöttek aránya jóval alacsonyabb a fejlett országokban - a fejlődőkhöz képest. Maga a fertőzés az esetek döntő többségében (közel 70%-ában) tünetmentes, - nem kísérik gyomorpanaszok. Problémát akkor észlelünk, amikor az immunsejtek megpróbálnak a baktériumok ellen harcolni. Ilyenkor a gyulladás tartósan fennállhat, károsítva magát a gyomornyálkahártyát. A kezelés megkezdése előtt diagnosztizálni kell, hogy valóban fennáll-e H. pylori fertőzés, ez okozza-e a tüneteket. Erre több lehetőség is van. A legegyszerűbb, az ún. urea kilégzési teszt (UBT), mely során egy tabletta és egy pohár almalé elfogyasztása után - a kilélegzett levegő analízisével - lehetőség van a baktérium ureáz enzimének működését (így magát a baktérium jelenlétét) kimutatni. Emellett lehetőség van arra, hogy vérből H. pylori ellen termelt ellenanyagokat mutassunk ki, illetve gyomortükrözés alkalmával (ha a gyomorpanaszok miatt amúgyis sor kerül rá) apró mintát véve megvizsgálható a baktérium jelenléte. A H. pylori két hetes kombinált kezeléssel (kétféle antibiotikum és a savtermelést erőteljesen csökkentő protonpumpa gátló gyógyszer alkalmazásával) legtöbbször eradikálható, azaz eltüntethető a szervezetből.

Kérdés: 2012. június 11., 21:07; Megválaszolva: 2012. június 12., 22:44
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhes lennék?
korai terhesség
Terhesség duphalac belsőleges oldat
Enyhe sárga barna pöttyös folyás...
Aggódnom kellene e?