hugycső/hólyaggyulladás

19 hetes kismama vagyok, a problémám kb. 2 hete kezdődött. Enyhe felfázásos tünetekkel felkerestem a nőgyógyászomat, aki kért üledék és tenyésztéses vizsgálatot, illetve az eredmény megérkezéséig amennyiben a problémám súlyosbodna kaptam egy adagos Monural port. A nevezett gyógyszert szükségét érezve megittam, és már a másnaptól úgy éreztem, hogy erősödnek a korábbi felfázásos tüneteim. A gyakori vizelési ingert a gyógyszer elfogyasztása után felváltotta hol enyhébb, hol erősebb égő érzéssel társuló vizelési inger. A vizeletem nem véres, de rendkívül kellemetlen érzéssel párosul amikor már egy kevés vizelet is van a hólyagomban, olyan mintha elnehezülne a hasam, és a hugycső végén rendkívül erős késztetést érzek (égéshez hasonló érzés) már a hólyag kis teltsége esetén is. Ha pedig nem iszok elég folyadékot, akkor a hugycső végén kevésbé érzem ezt az érzést, viszont akkor pedig a hasam/hólyagom kezd el szúrni, főleg az éjszakai órákban. A vizelés maga nem kellemetlen, nem fájdalmas, nem véres, viszont azt vettem észre, hogy fehér szövetszerű apró darabkák úszkálnak benne (középsugarasnál) . A kért vizsgálat eredményei negatívak lettek, nem találtak eddig a vizeletemben bacilust. A nőgyógyászati tenyésztés eredményem is negatív. Most kértem meg az urológusomat, hogy kérjen vizelet tenyésztést gombára is, mert már másra nem tudok gondolni. Korábban 6-7 évvel ezelőtt volt hasonló problémám, és akkor a baktérium mellett gombát is találtak, melyet csak hólyagtükrözéssel tudtak megállapítani. Véleménye szerint elképzelhető, hogy a Monural okozta nálam a leírt problémát, és esetleg gyulladást, vagy gombás fertőzést okozott a hólyagomban, hugycsövemben? A vizelet gombára való tenyésztésének eredménye a hétfői napon érkezik meg. Mivel várandós vagyok nagyon aggódom, ha esetleg gombás hólyagfertőzés áll az eset mögött hogyan fogják meggyógyítani, mert úgy tudom szájon át szedhető gomba ellenes készítményt nem szedhet terhes nő. Kérem írja le véleményét a leírtakról! Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza terhesség témában

A felfázás fő tünete, a gyakori vizelési inger, a folyás, melynek szaga is van, csípő, viszkető érzés és az alhasi fájdalom. Ilyenkor nemcsak a tünetek enyhítése a feladat, hanem a húgyúti fertőzést okozó baktériumok leküzdése is.

Megelőzés

Nem véletlenül mondják a nagymamák, hogy “öltözzél fel rendesen lyányom”: a felfázás valóban a lenge öltözet miatt jön létre. Hidegben a keringés lelassul, az immunrendszer kevésbé tudja kivédeni a baktériumtámadást, így kialakul a hólyaggyulladás. Öltözzünk mindig rétegesen, októbertől áprilisig ne üljünk le szabadtéren.

Terhesség alatt könnyebb felfázni

A nők könnyebben fáznak fel, mert a húgycső náluk rövidebb, mint a férfiaknál, így a baktériumok könnyebben jutnak célba. Emellett a terhesség alatt a magzat növekvő méretei és a hormonok miatt a húgyvezetékek kitágulnak, ezért a kórokozók könnyebben eljutnak a húgyhólyaghoz, a hólyag a várandósság során egyre nő, valamint egyre feljebb és előrébb helyeződik, és egyre kevésbé tud teljesen kiürülni, és a vizelet összetétele is megváltozik. Ennek ellenére korántsem olyan gyakori a húgyuti fertőzés, az összes terhességnek csak mintegy 2 százaléka, azaz 100-ból két kismama kapja el.

Kockázatok

Vizsgálatok azt mutatják, hogy a kezeletlen húgyuti fertőzés vetélést, koraszülést, illetve kis súlyú újszülöttet eredményezhet, ezért fontos, hogy a tünetek megjelenésekor, ne házi praktikákkal kezeljük magunkat, hanem azonnal menjünk el orvoshoz!

Mit tegyünk, ha gyanús, hogy felfázhattunk?

Ha még nincsenek tünetek, de a hidegben mászkáltunk, fázott a lábunk, vagy alaposan eláztunk átázott a ruhánk, a cipőnk, érdemes elébe menni a bajnak!

A vizes ruhákat vegyük le és öltözzünk meleg ruhába!

Semmiképpen ne vegyünk meleg fürdőt, ez terhesen tilos, helyette meleg vízbe áztathatjuk a lábunkat. A meleg lábfürdőt cickafarkkal és zsúrlófűvel tehetjük még hatékonyabbá

Igyál sok folyadékot, mert a nagy mennyiségű folyadék átmossa a hólyagot, és megnehezíti a baktériumok megtelepedését.

Öltözz rétegesen. A ruhák rétegei közötti levegő ugyanis sokkal jobb hőszigetelő, mint egy vastag pulóver.

Az uszodában, ha kijöttél a medencéből, igyekezz minél hamarabb megtörölközni és levenni a vizes fürdőruhádat.

Ne viselj műszálas alsóneműt, mert könnyen beleizzadhatsz, aminek fertőzés a vége.

Ha azt érzed, hogy pisilned kell, akkor azonnal menj vécére, ne tartsd vissza, mert az csak súlyosbítja a problémát. Gyulladásos panaszok esetén vizeletüledék vizsgálata, vizelet tenyésztés után célzott gyógyszeres kezelés tanácsos.

Kérdés: 2012. június 07., 13:47; Megválaszolva: 2012. június 09., 18:03
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Lehetek terhes?
Fogamzásgátó melletti terheség...
Terhességi toxémia
Terhesség jelei
Hyperechogén papillaris izom