Újszülöttkori ARDS betegség

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kisfiam 1 hete született, altatásos programozott császármetszéssel. 39.hétre, 3550 grammal és 54 centivel. Szülés után nem mutatták meg sem nekem sem az apukának, az intenzív osztályra vitték. Azt mondták, valami fertőzést kapott. Másnap délben rohammentő vitte a kisfiút Pestre, jelenleg is ott kezelik, gyermek-intenzív osztályon. Pesten kiderült a betegsége: ARDS. Altatják, lélegeztetik, sajnos kilyukadt a jobb tüdeje is. Pótolták a tüdejébe a "kenőanyagot", most jobban van, de még kell a lélegeztetőgép. 24 órás megfigyelés alatt van, tudom a legjobb helyen most ott van a kórházban. Kérdezném, hogy ez a betegség nyomtalanul eltűnik? Vagy visszamarad valami? Egyébként van egy egészséges 2 éves nővére, és ez a terhesség is problémamentes volt, minden vizsgálaton részt vettem, sőt volt 2 plusz UH is a biztonság kedvéért (fizetős 4D UH) . Nagyon aggódunk a kisfiú miatt. Annyit tudunk hogy ez a betegség koraszülötteknél fordul elő. A kisfiam nem az. Köszönettel, Ágnes

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza ARDS témában

Tisztelt Kérdező!

Az ARDS nem koraszülött babák esetén is időnként előfordulhat, a császármetszés hajlamosíthat rá.

A betegség a korszerű újszülött-gyógyászati ellátás mellett nyomtalanul gyógyulhat.

Azonban az oxigénkezelés, a lélegeztetés következményeként időnként előfordulhatnak szövődmények.

Ilyen lehet a szemlencse mögötti kötőszöveti felszaporodás illetve a tüdőben kialakuló kötőszöveti felszaporodás.

Pontosan ezeknek a kizárása vagy korai felismerése és kezelése érdekében az újszülött-gyógyászok el fogják rendelni a baba szemészeti

ellenőrzését, a későbbiekben pedig szükség esetén a tüdőgyógyászati ellenőrzését. Amennyiben további kérdése volna, keresse bátran tüdőgyógyász munkatársaimat, illetve engem a Svábhegyi Gyógyintézetben

Tisztelettel:

dr. Székely Zsuzsanna

Svábhegyi Gyógyintézet

Bejelentkezés: a 395-49-22-es telefonszámon, illetve a www.svabhegy.eu oldalon

Kérdés: 2012. május 30., 20:59; Megválaszolva: 2012. június 05., 16:24
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Lehetek terhes?
Fogamzásgátó melletti terheség...
Terhességi toxémia
Terhesség jelei
Hyperechogén papillaris izom