toxoplasma

Tisztelt Szakértő! 17 hetes aggódó kismama vagyok. Kérdésem banális jellegű de nekem fontos. Van kutyusunk és macskánk is, terhességem alatt természetesen kerülöm őket, betartom a szabályokat hiszen a toxoplazma betegségen még nem estem át. Viszont másfél éves kisfiam, simogatja a macskát, ( bár nagyon nem) a kutyát is és eldobja az állatnak a labdáját, hogy hozza vissza. Ma azonban a házban történő bejövetelkor, mielőtt még alapos kézmosás lenne levetkőztettem a kisfiam, aki egyszer csak bedugta a koszos, kutyás, macskás, földes kezét a számba. Én rögtön kimostam de nagyon megijedtem, hogy milyen baktáriumok kerülhettek igy a számba, ami veszélyesek a magzatra. Főleg, hogy esteleg toxoplazmával fertőzödtem meg. Nagyon aggódom, hiszem próbálok egészségesen élni na de ilyen kis véletleneket nem tudok kikerülni. Kérdésem, van esélye a fertőződésnek? 5 nap múlva mennék egyébként is vérvizsgálatra ekkor már kimutatható ha valami gond van, vagy korai? Az eredmény megérkezéséig esetleges fertőzés esetén nem késő ha akkor kapok gyógyszert. Mit tegyek? Várom válaszát! Marcsi

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza a toxoplasma témában

Mindenképpen javasolt a toxoplazma vizsgálat elvégzése. Ha már átvészelte akkor örök védelmet jelent, nem kell aggódni./IgG:pozitív/ Ha az IgG negatív, nem volt még fertőzés, akkor minden terhességi harmadban vizsgálni tanácsos. Friss fertőzést IgM kétszeri emelkedett mennyisége jelent.Ekkor gyógyszeres kezelés szükséges.

Kérdés: 2012. március 15., 14:11; Megválaszolva: 2012. március 19., 20:19
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhes lennék?
korai terhesség
Terhesség duphalac belsőleges oldat
Enyhe sárga barna pöttyös folyás...
Aggódnom kellene e?