• Megtartható-e a terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 30 éves vagyok. A nőgyógyászati vizsgálatok során többször, több orvos megállapította, hogy a rendszertelen menszesz miatt természetes úton nem eshetek teherbe. Majd ha gyermeket szeretnénk, hormonkezelésre lesz szükségem. Ezt az állítást az élet felülbírálta és megfogant a magzatom. Sajnos, egy közlekedési baleset kapcsán a térdeimet ólomkötény nélkül, egy igencsak régi műszerrel megröntgenezték a kerületi SZTK-ban. Ekkor még nem tudtam, hogy terhes vagyok. A vélemények (2 nőgyógy. és 2 genetikus) részéről nem összecsengőek. 1. Valószínű a babának nem lesz baja, a dupla v. semmi elv alapján, a terhesség az ultrahang méretei szerint 4-5 hetes. Eszerint a rtg sugárzáskor kb. 3-hetes terhes voltam. 2. Az utolsó menszesz időpontot figyelembe véve már 11-12 hetes terhes vagyok, valószínűen fejletlen a magzat, mert csak 1mm-es. a sugárzás eszerint 8-9 hetesen következett be. Ezek a nőgy. ultrahangos vélemények. Genetikus vélemények: 1. Olyan kis mennyiségű a rtg( 4-szer sugaraztak) -hogy Nagy valószínűséggel -nyugodtan tartsam meg a babát, nem lesz gond. 2.Ugyan a még kicsi rizikófaktorú 7-9%-os kockázati tényezőbe tartozunk, de gondolkodjunk el a döntésünkön. Ezek után a kérdésünk természetesen az, hogy Önnek mi a véleménye? Van-e esetleges statisztika? Mi a felelősségteljes helyes döntés? Csak zárójelben- édesanyám gyógypedagógus. Tudjuk mit jelent egy sérült gyermek a családban. Válaszát előre is köszönöm

        Dr. Pétervári László válasza a terhesség témában

        Az RTG expositio magzat károsító kockázata 6-8% körüli. Elvégzett diagnosztikus RTG után a terhesség kiviselésének genetikai ellenjavallata nincs. Terhesség kiviselhető, a szokásos terhesgondozási gyakorlat alkalmazása szükséges.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. március 11., 11:00; Megválaszolva: 2012. március 12., 21:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: