• Rh-összeférhetetlenség

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 32 éves, rh-negatív vércsoportú nő vagyok. Terhes vagyok, kb. 5 hetes, orvosi vizsgálaton még nem jártam. Mivel édesanyámnál velem való terhessége alatt elkezdődött az rh-összeférhetetlenség miatti ellenanyag-termelődés, tudok erről a "betegségről". Elméletben az első gyermeknél nincs probléma, ám én szívbetegen, koraszülötten és besárgulva jöttem a világra, bizonyosan kaptam vért. Viszont orvosi papírok bizonyitják, hogy nem tudták megállapitani a vércsoportomat, tehát akár pozitiv vért is kaphattam. Ebben az esetben már bennem van az ellenanyag, ami károsithatja a magzatot? Ha igen, akkor ez ellen mit lehet tenni? És, ha igen, mikor jelentkezik ennek a hatása? Elképzelhető, hogy néhány héten belül elvetélek? Március 20-án kell a nőgyógyászhoz mennem kivizsgálásra. Kérem, ha Ön szerint korábban kellene mennem ennek a tisztázásához, jelezze! Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Szalóczy Péter válasza a terhesség témában

        Tisztelet Kérdező! Az rh ellenanyag szintet bármikor, akár a következő nap meg lehet önnél állapítani, ha feltételezi, hogy ujszülött korában esetleg szenzibilizálódhatott. Nem valószínű, de csináltassa meg mielőbb, hogy megnyugodjon. Ha nem volt még korábban tehessége és vetélése, és ha valóban ön Rh negativ, az első, jelen terhessége is csak akkor fogja rh érzékenyíteni, ha az apa Rh pozitív és a magzat ezt örökli, nem az ön negativitását. De hogy igy se érzékanyítődjön, a terhesgondozás bizonyítani fogja, hogy nincs ellenanyag a vérében, és hogy a szülés se érzékenyitse, ellenanyag lekötő injecciót fog kapni a szülés után záros időn belül, mely leköti az esetlegesen kialakuni akaró ellenanyagokat. Így a következő magzat is Rh fenyegetettség nélkül fejlődhet, mint a jelen első.


        Kérdés: 2012. március 09., 11:44; Megválaszolva: 2012. március 12., 22:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.