• Amniocentesis vizsgalat eredmenye

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor ur, Szeretnem segitseget kerni. Nemregiben amniocentezisen estem at amit korom tett indokolta (40 eves vagyok). Az eredmeny sajnos pozitiv lett, majd mindkettonk vervizsgalatat is elvegeztek annak remenyeben hogy a kromoszoma rendellenesseg orokolt. A vervizsgalat utan egy negativ diagnozist kaptunk annak ellenre hogy kromoszoma rendellenesseg egyikunknel sem lett kimutatva. Diagnozis amnio utan: A magzatvizsejt kromoszomaanalizis szambeli elterest nem mutatott,, azonban a 9-es a 20-as kromoszomak kozott atrendezodest talaltunk.Nagy valoszinuseggel a transzlokacio kiegyensulyozott, tehat nem jar klinikai kovetkezmenyekkel, de ezt biztonsaggal akkor tudjuk megerositeni, ha igazolni lehet valamelyik szuloben az atrendezodest. Ezert javasolunk vervetelt es lymphocyta-tenyesztest a szuloi karyotypusok vizsgalatara. Diagnozis szuloi karyotipus vizsgalat utan: A magzatvízsejt-tenyészetek további sejtvonalaiban nem találtunk átrendeződést, tehát az első, leggyorsabban növő sejtvonalban jött létre csak a kiegyensúlyozott transzlokáció, tehát a magzat 100 %-os bizonyossággal normális kromoszóma-összetételű kisleány. Az Önök kromoszómái is szabályosak, nem volt egyikükben sem átrendeződés. Kerdeseim: 1: Lehetseges hogy ugyan azon magzatvizbol eloszor kromoszoma rendellenesseget allapitanak meg majd tovabbi teszteles soran a rendellenesseg nem eszlelheto? 2: Ha az elso kerdesre igen a valasz, akkor mekkora arra az esely hogy valoban a masodik (negativ) eredmeny felel meg a valosagnak es kislanyom nem kromoszoma hibas? Valaszat elore is koszonom.

        Dr. Pétervári László válasza a amniocentézis témában

        Több sejtvonal vizsgálata után és a szülök megvizsgálását követően normális kromoszóma eredményt véleményeztek. Ez így rendben van. Egy sejtvonalban észleltek nem számbeli eltérést és ezt vizsgálták meg.


        Kérdés: 2012. január 24., 07:31; Megválaszolva: 2012. január 26., 21:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: