Szerotonin hatások

Kedves Doktornő! 2011. szeptember 12-én kezdtem el szedni a Sertralnin Zentiva (napi 1) nevezetű tablettát, mert a pánikbetegség klasszikus tüneteit produkáltam augusztusban (nehézlégzés, tömegben frusztráció és hőhullámok, izzadás, félelem a rosszulléttől, halálfélelem) és az ideggondozóban ezt állították be. Az első hét nagyon nehéz volt, mert olyan rosszul léáteim voltak, hogy szinte a kezemben fogtam a telefont, hogy bármikor hívni kell a mentőt... gondolom a tünetetek felerősödéséről volt szó, de nagyobn kellemetelen volt, ilyen érzéseim még sohasem voltak. figyelemzavar, erőteljesebb hőhullámok, szapora szívverés, nehezebb légzés. szó szót követ, mitagadás megilyedtem. Aztán az ideggobndozóban azt mondták, hogy ezek szokásos tünetek és az első két hét erről fog szólni. Hát az első hét szólt ezekről a rosszul létekről (bár a Xanax 0, 5-s mindig segített ezekezt lekűzdeni). Aztán láss csodát ezek a mellékhatások elmúltak egy héttel a tabletta szedése után. Aztán 3 hétig nem is jelentkeztek ezek a tünetek, ritka volt amikor Xanaxot kellett bevennem ezalatt az idő alatt, azt is inkább azért, mert alvászavar lépett fel, rosszul létes rohamok nem gyötörtek egyáltalán. Azonban kb 1, 5 hete zsibbasztó érzéseim vannak a mellkasomnál (szív oldalán, a szívem is szúrkál) és a hőhullámos tünetek is jelentkeztek (ez inkább tömegben) kisebb mértékben. Továbbá ami még nagyon zavar, hogy amióta a gyógyszert szedem gyomorégés érzetem van (egyszer érzem 1 óráig, aztán magától elmúlik, majd ismét jelentkezik fél órára, megint elmúlik...). Hozzáteszem korábban soh nem volt ilyen problémám, nem nagyon tapasztaltam gyomorégést... ezért igondolom, hogy a gyógyszer hatása Elképzelhető, hogy a szerotonin gyomorvérzést okoz és ezt érzem? Mennyire vszélyes és miből jöhetek rá erre? Mostanában elkezdtem gondolkozni azon, hogy leállok vele, mert olyat is olvastam, hogy ez értágulatot is okozhat vagy akár infarktust is. Mennyire javasolja azt, hogy az említett tünetek ellenére elhagyjam a gyógyszer szedését? esetleg terapeutás beszélgetésre való átállást

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Veress Dóra válasza a szorongás témában

Kedves Kérdező! A tünetek (hőhullám, gyomorégés) betudható a gyógyszer mellékhatásának. Ezek mellett kialakulhat még szívdobogásérzés, esetleg egy-egy hevesebb szívdobbanás, mellkasi fájdalom. Úgy a legkönnyebb kizárni a panaszok szív eredetét, ha elmegy a háziorvosához és csináltat egy EKG vizsgálatot. Ebből megmondható, hogy van-e oka aggodalomra. Ha nincs szívbetegsége akkor nem valószínű, hogy szívinfarktusa lenne a gyógyszertől. A gyomorégés is csak átmeneti jelenség, nem gyomorvérzés áll a tünetei hátterében. Ha nem múlnak néhány hét alatt a panaszai, akkor menjen vissza a pszichiáteréhez, és beszéljék meg a gyógyszerváltást, illetve a további teendőket. A betegség kezelésében szóba jöhet a pszichoterápia is, de ezt valószínleg saját erőforrásokból kell finanszíroznia.

Kérdés: 2011. október 29., 08:22; Megválaszolva: 2011. október 30., 22:47
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Miként szokjak le a Frontinról?
Daganat vagy más gond lehet?
Alacsony pulzus
Utazás közbeni rosszullét
Nyugtató gyógyszer hatása