Kapcsolat teremtés

Jó napot! Az a problémám hogy nőkkel nem megy az ismerkedés, mert mikor beszélgetésre kerül a sor, izzadni kezdek és bevörösödik a nyakam és az arcom, ez nagyon kellemetlen számomra! Erre a problémára lenne valami megoldás? Előre is köszönöm

Dr. Veress Dóra válasza szociális szorongás témában

Kedves Uram!

Ez a szociális szorongás egyik fajtája, amit gyógyszerrel sajnos nem lehet gyógyítani. Ez egy tanult magatartásminta, ami autómatikusan kialkul minden hasonló helyeztben. Valószínűleg az első alkalommal elvörösödhetett, majd hosszasan gondolkodhatott azon, hogy mennyire kellemetlen volt, és félt tőle, hogy újra előfordul. Ez elég ahhoz, hogy minden hasonló szituációban jelentkezzenek a tünetek. A jelenséget úgy tudja megszüntetni, hogy nem foglalkozik vele, hanem minél többet "gyakorolja" ezeket a kellemetlen helyzeteket. Bármennyire hihetetlen is, a partner az esetek jelentős százalékában nem veszi észre a tüneteket, vagy nem tulajdonít nekik jelentőséget. Ha a beszélgetőtársa Önre és a mondanivalójára kíváncsi, akkor nem azt figyeli, hogy vörös-e a nyaka.

Ha külső segítségre van szüksége, akkor javaslom a pszichoterápiát.

Kérdés: 2011. szeptember 04., 16:44; Megválaszolva: 2011. szeptember 04., 23:53
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Kisebbségi Komplexus
Üdvözletem! Gyermekkorom óta küzdök ezzel a problémával! Úgy gondolom kisebbségi komplexus! Szeretnék segítséget kérni, mit is tehetnék ez...
Mi lehet a betegségem megnevezése...
Tisztelt Doktor Úr /Doktor Nő! Születésem óta érzem, hogy valami nincs velem rendben, de most 27 évesen döntöttem úgy, hogy meg szeretném tudni, mi...
Nyaki idegrángásról
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Pár éve kezdődött a nyaki rángásom.Olyan tüneteim vannak, mint pl: ha dolgozok és ha néznek, akkor előjön vagy ha...
Pánikbetegség gyógyszer
Somnol covid után álmatlanság