Kleptománia?

Kedves Doktornő! Az édesanyám (39) egy boltban dolgozik. Az utobbi idoben csokikat, kekszeket, rágókat hord haza a munkahelyérol anélkul, hogy feljegyezné vagy kifizetné (más szóval eltulajdonítja) .. Már tobbszor kértem, hogy ne tegye, hiszen nincs rá szukségunk. Édesanyám nemrég vált el, és jelenleg is folyamatban van a vagyonelosztás. Emiatt gyakran idegeskedik. Befolyásol ez valamit?

Dr. Veress Dóra válasza kleptománia témában

Kedves Kérdező!

Kleptománia egyfajta kényszeres cselekedet, aminek kiváltója lehet valamilyen erős érzelmi megterhelés, így az Ön édesanyja esetében a válás. A kelptomániások esetében a lopást egyre erősödő vágy és késztetés előzi meg, amikor eleget tesznek ennek a késztetésnek akkor megnyugszanak, de hamarosan borzasztó bűntudat keríti őket hatalmába, mivel tudják, hogy törvénybe ütköző, erkölcstelen cselekedetet hajtottak végre.

Ha az édesanyja is hasonlóan érez, akkor szükséges egy pszichiátriai kivizsgálás. Ha bebizonyosodik a kleptománia, akkor gyógyszeres kezelésre és pszichterápiára van szükség, hogy leküzdje a problémáit.

Kérdés: 2011. április 23., 11:44 ;Megválaszolva: 2011. április 24., 18:58
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Gyógyszerszedés
Nyugtató mellett alkoholmentes sör?
Pánikbetegség gyógyszer
Somnol covid után álmatlanság
Rexetin szerotonin szindróma