Pánikbetegség - mire számíthatok?

Tisztelt Doktornő/Úr! Körül-belül 16 éves koromban volt először pánikrohamom, és azóta többször vissza-visszatérő problémám ez. Akkor még nem voltam tisztában azzal, hogy az éjszakai rosszullétek akár pánikrohamok is lehetnek, mivel legtöbbször hascsikarás, hasi görcsök és hasmenés miatt riadtam fel (aztán utána jött minden egyéb, izzadás, mellkasi fájdalom, erős szívdobogás, szédülés-eleinte gyakran el is ájultam-, gyengének és zsibbadtnak éreztem a végtagjaimat, alig bírtam beszélni, aztán a roham enyhülésével és a hasi fájdalom enyhülése után rázott a hideg) , de ahogy gyakrabban jelentkeztek a rohamok (általában éjszaka) , szorongani kezdtem, már rettegtem az elalvástól is. A középiskola befejezése után kicsit javult az állapotom, alig volt ilyen rosszullétem, de aztán körül-belül 3 évvel ezelőtt újra visszatértek a rohamok, ám meglepő módon a hasmenés napközben is jelentkezett. Végül másfél éve Crohn-betegséget állapítottak meg nálam, amit azóta kezelnek, viszont az utóbbi fél évben egyre többször jelentkezik a pánikroham, néha hasi diszkomfort érzés vagy hasmenés nélkül is, és gyakran szorongok, mert félek, hogy újabb rohamom lesz (félek a félelemtől effektus) . Pszichológusnál, illetve pszichiáternél még nem jártam, a neurológia kivizsgálás után, ami semmi rendellenességet nem mutatott ki, a neurológus a pszichoterápiát javasolta, amit szeretnék is megkezdeni, egyelőre viszont alprazolam hatóanyagú gyógyszerrel próbálom kezelni magam (napi 1-2 mg, attól függően, hogyan érzem magam) , a neurológus ajánlotta, bár már korábban is szedtem ezt a gyógyszert (nem Xanax, hanem Neurol; azt hiszem, Magyarországon ezt Frontin-ként forgalmazzák) , de nem kúraszerűen. Az egyetemen, ahol tanulok, van lehetőségem ingyenes pszichológiai tanácsadásra, jól képzett szakemberekkel, először azt szeretném kipróbálni, bár nem tudom, érdemes-e ezzel kezdeni, vagy inkább egyből a tényleges pszichoterápiát megkezdeni. Azt szeretném tudni, hogy mire számíthatok a pszichoterápiával kapcsolatban. Hogyan zajlik maga a terápia, milyen fázisai vannak, körül-belül mennyi ideig tart, stb? Sejtem, hogy nyilván páciens-függő minden terápia, de úgy nagyvonalakban lennék kíváncsi arra, hogy hogyan is zajlik egy efféle terápia? Köszönöm!

Dr. Varga Tamás válasza pánikbetegség témában

Tisztelt KÉrdezŐ!

Először is első körben nem javaslom a fenti gyógyszer tartós szedését, max, alkalomszerűen vannak egyéb készítmények, ahol hozzászokás nem probléma.

Általában a pszichoth.:

Első interjún minden tisztáznak, mi a panasz, mit szeretne elérni, mennyire motívált stb. Ennek tükrében "szerződést" kötnek a célra, meddig, milyen gyakorisággal történnek a "beszélgetős" foglalkozások stb.. Szerintem semmitől nem kell tartani:)

Kérdés: 2011. március 28., 00:06; Megválaszolva: 2011. március 29., 16:13
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Felírt gyógyszerek
Szép jó napot Pánik problémákkal felírtak nekem most scippát illetve napi 3*1 frontint Létezik hogy semmi más gyógyszert nem szükséges szednem...
Remegés
Kedves Doktornő! Szeretnék érdeklődni hogy az alábbi tünetek alapján mi lehet a fiammal Decemberben a fiam aki 17 éves elmúlt részvett egy ottalvós...
Pánikbetegség gyógyszeres kezelése
Tisztel Doktornö! Pánikbetegségemre szedek Citapramot 20mg és Rilexet 3-szor 2.5mg, amit sikerült csökkenteni: reggel egész, délben háromnegyed...
Frontin-alkohol
Joreggelt. Sajnos támadt 1 problémám 5 hónapja pánikbetegséggel küzdök egész éjjel ittam kb 2-3 órája nem ittam már, érzem hogy jön rám a...
Lorazepam
Tisztel Doktornő/ur! Pánikbeteg vagyok 25 éves nő. Amire citapram 20mgot és rilex 3szor 2, 5mgot szedek. Reggel még 25mg betaloc este 12, 5 mg betaloc....