Stressz, szorongás okozta szívfájdalom

Én egy 11. osztályos gimnazista lány vagyok. Sajnos maximalista vagyok, nagyok az elvárásaim magammal szemben, és a szüleim is sokat várnak tőlem. Rengeteg időmet elveszi a tanulás, és az a legnagyobb baj, hogy tanulás közben nagyon stresszes vagyok, és sokszor kilégzéskor szívfájdalmat érzek. Ilyenkor egyszer olyan érzésem van, mintha kilégzéskor valami megnyomná a szivemet, máskor pedig mintha meghúzódna egy izom a mellkasom bal felén. Ez alkalmakkor – hogy nyugtassam magam – szoktam mérni a pulzusom. 70-80 között szokott lenni az idegeskedés ellenére is.
Aggódom az egészségem miatt, ezért nagyon sokat a szívbetegségeken gondolkodok, szorongok emiatt. Ilyenkor is ugyanilyen fájdalmakat érzek, mint tanuláskor. De az az érdekes, hogy amikor nem a szivemen töröm a fejem, nem ezzel foglalkozok, akkor nem érzek semmi rendellenességet, még sportoláskor sem. Ezért gondolom, hogy pszichés eredetű lehet.
Doktornő / Doktor Úr szerint ezek a tünetek mitől lehetnek? Van komolyabb aggódásra okom?
 
Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szorongás témában

Kedves Kérdező!

Biztosan nincs oka aggodalomra, szivbetegsége ezek alapján nem lehet

. A maximalizmus és az állandó megfelelni akarás fentarthatja az állandó készenléti állapotot, amely görcsös feszültséget, szorongást eredményezhet. Mindez lehet olyan szintű, amelyet még nem tudatosít, de a teste már jelzi tünetként mindezek jelenlétét.

eg kellene tanulnia ellazulni és azt is, hogy ne akarjon mindig, mindenkinek megfelelni.

Jó pihenést és sok jó kikapcsolódást a nyárra!

 Üdvözlettel: Kazimir Ágnes, pszichoterapeuta

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 01., 14:43; Megválaszolva: 2009. július 01., 14:43
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Olanzapin+Scippa gyógyszerek...
Pánikbetegseg!
Alvászavar
Mellkasfàjdalom
Paroxetin altetnativa