Depresszió, pánikbetegség, evés

T.Cím! 1996. óta szedek antidepresszáns gyógyszereket. 0, 25 Xanax, Xanax Sr.l Ettől nagyon hirtelen, és csúnyán meghíztam. Már régen a Rivotril 0, 5, és az Apodepi-t szedem. A súlyom nem változik. A gyógyszereket depresszióval kezelt pánikbetegségre kaptam, melyet az orvosok szerint egy elhúzódó gyászreakció váltott ki. Nagyon rosszul lettem több esetben is, (ájulásérzés, remegés, mellkasi fájdalom, halálfélelem) ezért kerültem rövid idő alatt orvoshoz. Nagyon zavar, hogy nem tudok megszabadulni a felszedett testsúlyomtól. kb. 168 cm magas és 80 kg vagyok. Előtte 52-54 kg. voltam. Igaz van egy krónikus hasnyálmirigy gyulladásom, melyre becsületesen diétázom. Azt szeretném kérdezni, élhetek-e gyógyszerek nélkül, és milyen módszerrel szabaduljak meg a +kilóktól. Sajnos szeretek este nassolni, és nagyon szeretem az édességet is. De vékony koromban is ettem ezeket, sőt többet mint most. Köszönettel: Éva

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza depresszió témában

Kedves Éva!

Több, mint 10 éves folyamatos kórelőzmény esetén mindig felmerül bennem, hogy konkrét betegségről van-e szó, vagy már állapottá kezd válni a helyzet.

Az, hogy kitartóan keresi a kiutat, azonban jó jel, erre lehet építeni! Ennyi idő után változást elérni viszont nem könnyű, így őszintén és akár keményen szembe kell nézni önmagunkkal. Kiemelt problémának említi a súlyát, ami magasságához képest tényleg lehetne kevesebb, de a kérdésében már ott a válasz is. Valóban becsületesen diétázik, ha (Önt idézve) szeret este nassolni és nagyon szereti az édességet? Nem megbántani akarom, de talán egy kicsit

becsapja önmagát. A krónikus pancreatitise kapcsán különösen érdemes lenne erre figyelni, az érelmeszesedésről és az abból eredő kockázatokról nem is beszélve. Cukorbetegség lehetősége ugyancsak kizárandó. Tartok tőle, hogy a rendszeres nassolással mozgásszegény életmód párosul, és máris megvan a következő kérdés, amivel szembe kell néznie, ha ki akar törni jelen helyzetéből. Az, hogy fiatalabb korában nem volt súlyproblémája, sajnos nem befolyásolja a jelen helyzet megítélését, ill. (korát nem ismerve) a változó korral is könnyen megjelenhetnek pluszkilók, minden egyéb ok nélkül.

Legyünk, legyen azonban pozitív a kérdést illetően, és tudjon bízni magában, hogy valóban komolyan vett életmódváltozással (mert fogyni nem kúraszerűen kell! ) igenis lehet eredményt elérni! Szükség esetén dietetikus szakember és gyógytornász segítségét érdemes igénybevenni.

Gyógyszerek. Nem világos leveléből, hogy az Apodepit most szedi-e? És továbbmegyek, szedett-e más antidpresszívumot? Nagyon sokféle ilyen gyógyszer létezik, orvosa segítségével érdemes lehet több lehetőséget is megpróbálni. A feszültségoldók (Xanax, Rivotril, ugye nem párhuzamosan egyszerre? ) tartós szedése viszont aggályos, mert mint köztudott, ezekhez ennyi sok év (Önnél 12) alatt hozzá lehet szokni. A feszültségoldók önmagában nem oldanak meg semmit, csak időszakos szedésük javasolt. Tartósan szedve elodázzák a betegnek a szembenézését valódi problémáival, így inkább károsak. Itt is a probléma felismerése az első fontos lépés, és azzal, hogy levelet írt, úgy tűnik ez megtörtént! A feszültségoldók megszokásszintű szedéséről le lehet állni, de ez türelmet, és fokozatosságot igényel, pszichiáter szakorvos irányításával.

Mindezzel, lelki állapotával, élethelyzetével szembenézni segítségére lehetne pszichoterápiás kezeléssorozat, ami véleményem szerint esély kijutni a gödörből!

Jó egészséget kívánva:

Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

Kérdés: 2008. április 24., 21:14; Megválaszolva: 2011. július 28., 07:15
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Súlyos depresszió
Mi a teendő egy depressziós embernél ha már a gyógyszer sem segít és pszichiátriára került? Egyik ismerősöm hónapok óta járt pszichológushoz...
Omega 3 halolaj EPA + DHA
Tisztelt Doktzornő/Doktor Úr! Utóbbi időben igen érzékeny lettem az élet apróbb helyzeteire. Értem ez alatt, sértődékenyebb lettem, sokat...
Nehéz ügy!
Dr, Veress Dóra Köszönöm a játékfüggőséggel kapcsolatos válaszát4 Most leírnám az én problémámat! Pszichiáterre lenne szükségem, de...
Folyamatos szédülés
Szükséges labor / és egyéb...