Pánikbetegség?

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 23 éves egyetemista lány vagyok. A problémám tavaly decemberben kezdődött. A gyomrommal volt gondom, túl sok volt a savam, rengeteget idegeskedtem, remegtem, nem tudtam aludni, nagyon meg voltam ijedve hogy valami komoly baj. Kivizsgáltak ultrahanggal vérvétellel, minden tökéletes volt. Aztán egyik napról a másikra megszűnt, utána a torkommal kínlódtam, úgy éreztem bök valami és mintha fulladnék. Fül orr gégésznél jártam 4-szer és minden rendben volt itt is. Ezután elmentem kineziológushoz illetve talpreflexológiára ahol kiderült hogy szervi baj nincs, inkább lelki eredetű a problémám. Már a torkommal sincs gondom, most újabb tüneteim vannak. Úgy érzem mintha szédülnék, de nem forog velem a világ, csak mintha nehéz lenne a szemem (néha fáj is) , a járásom stabil, akár egy lábon is megállok. Voltam szemészeten is, ott is csak jókat mondtak. Azóta is járok reflexológushoz, aki mindig elmondja hogy egészséges vagyok, csak el kéne hinni. Szokott a fülem mögött rész is fájni és a fejem is. Az lenne a kérdésem, hogy ezeket a tüneteket is csak produkálom? Ha lefoglalom magam nem szoktam érezni őket, de ha magamra figyelek nagyon megijedek hogy mi a baj.Válaszát előre is köszönöm. Barbi

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szorongás témában

Kedves Barbi!

Úgy tűnik, sajnos érik a hipochondriája, természetgyógyászok sokasága, számtalan orvosi vizsgálat, kedves Barbi, érdemes ezt végiggondolni! A panaszai mögött szinte biztosan szorongás húzódik meg, ami hol ilyen, hol olyan formában tör a felszínre. A gyomorproblémák szinte tipikusak erre.

És amikor az egyik orvos megnyugtatja, hogy nincs semmi baj, Ön "nem hagyja magát", és hamarosan új típusú panaszok jelentkeznek, de ettől ez még ugyanaz a folyamat zajlik tovább és tovább. Kérdés, hogy mi mozgatja mindezt? Ennek megfejtéséhez a látszólagos betegségek, mint tünetek mögé kell tudni nézni, ehhez azonban ismerni kellene Önt, így itt csak találgatni lehet.

Néhány, az Ön korában és helyzetében gyakoribb lehetőség:

1. Egyetemista, tehát tanul, vizsgázik, ez önmagában komoly stresszhatás lehet, ha egyébként is szorongó alkat volt.

2. Nem azon a szakon tanul, amit valójában szeretne, és stresszhatást okoz, hogy egy olyan vonaton ül, ami az Ön számára rossz irányba halad, de már nem lehet kiszállni.

3. Egyetemista és kollégiumban lakik, de valójában nem tud beilleszkedni a közösségbe. Sok vidám ember között a legrosszabb magányosnak lenni. Vagy éppen albérletben lakik, és úgy érzi, minden jó buli a kollégiumban zajlik, Önnek meg csak a TV nézése jut? Vagy a szülői házból járja az egyetemet, és nem engedik Önt felnőni, önállósodni?

4. 23 éves, tehát valamilyen párkapcsolati probléma is könnyen lehet a háttérben. Vagy éppen a párkapcsolat hiánya? Közeleg a diplomaosztó, egyre több eljegyzés, házasság alakul Ön körül, érezheti úgy, hogy lemaradt valamiről, az eredmény pedig szorongás.

Természetesen ezek csak lehetséges irányok, akár ilyen, akár más okok feltárása céljából érdemes lenne pszichoterápiára járnia, ahol segíthetnek feltárni a tüneteit mozgató konkrét okokat!

Jó egészséget kívánva:

Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

Kérdés: 2008. augusztus 14., 19:28; Megválaszolva: 2008. augusztus 14., 19:28
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
pánik/gyógyszer
Alkalmankénti Frontin szedése
Kedves Doktornő! Pszichoterápiát kezdtem el egy pszichiáter-pszichológussal, és a következő kérdésem lenne: Ő generalizált szorongást...
Felelem
Üdv! 38 eves vagyok egesz életemben küzdok a panikkal felelemmel szorongassal kisebb nagyobb mdhsuskitadokkal. Most ugy erzem megint ramtelepedett....
Szorongás? Kell gyógyszer?
Tisztelt Doktornő! 26 éves nő vagyok, januárban fejeztem be a jogi egyetemet, ami eléggé megviselt. Már gyermek korom óra félek az idegenekkel...
Hipochonder vagyok?
Tisztelt doktor Úr/Nő Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy munkahelyen elmentem WC-re és én mindig vigyázok mindenre nem ültem rá a WC papírt...