Miért van ez és mit tehetnék?

16 éves lány vagyok. Van egy problémám, ami azóta fennáll, mióta csak az eszemet tudom. Az a gond, hogy ha ketyeg az óra, vagy valami ritmusos mozgás van körülöttem, vagy valami lóg, vagy a zene ritmusa is sokszor olyan fura érzést vált ki belőlem. Nem az van, hogy idegesít, csak jön ez a fura érzés, ami nagyon rossz. Olyankor a szívem annyira gyorsan ver, hogy szinte kiugrik a helyéről, remegnek a kezeim, nem tudok figyelni a teendőimre. Ha a barátaimmal beszélgetek és észreveszek valamit ami ritmusosan mozog inkább elmegyek, mert nem tudok rájuk figyelni... Nem tudom, hogy mitől van ez, de nagyon szeretnék tenni ellene, mert zenét tanulok, az a főszakom és nagyon rossz... A szobámban nincs is óra, mindig becsukom az ajtót, de akkor meg az váltja ki belőlem ezt, ha pl. meglököm az asztalt és a tárgyak elkezdenek rajta mozogni... Ha a víz csepeg, akkor meg az a baj... Ez egész kicsi korom óta megvan. Mondtam anyukámnak, hogy cseréljük le az órákat, de ő csak annyit mondott, hogy megszokom ha ketyeg, de 16 év alatt sem szoktam meg.... Nagyon idegesítő, sokszor legszivesebben kifutnék a világból a nagy semmibe, bedugom a fülem és lehunyom a szemem... nem tudom, hogy mit csináljak.

Dr. Veress Dóra válasza feszültség témában

Kedves Kérdező!

A leírt tünetek arra utalnak, hogy a ketyegés feszültté, idegessé teszi, amihez szorongásos tünetek társulnak. Nem tudom megmondani, hogy miért reagál az óraketyegésre vagy tárgyak rezgésére ilyen tünetekkel, de javaslom, hogy keressenek fel egy pszichológust, pszichoterapeutát, aki segíthet feltárni az ok és a következmény közti összefüggést vagy segíthet abban, hogy figyelmen kívül tudja hagyni a kiváltó okokat.

Kérdés: 2013. szeptember 29., 20:00 ;Megválaszolva: 2013. október 06., 01:01
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Gyógyszerszedés
Nyugtató mellett alkoholmentes sör?
Pánikbetegség gyógyszer
Somnol covid után álmatlanság
Rexetin szerotonin szindróma