Pánikbetegség és szorongás

Tisztelt Doktornő! Most 48 éves vagyok. 21 éves korom óta szenvedek pánikbetegségtől és szorongástól. (Akkor ezt a betegséget még nem igazán ismerték.) Nyugtatókat kaptam. Kis adagban minden reggel vettem be, de ha délután és este kellett mennem valahová újra vettem be. 36 évesen elmentem egy jónevű ideggyógyászhoz. Ő megállapította, hogy pánikbetegség, szorongás és szociális fóbia gyötör. Fevarin nevű gyógyszert kaptam. (100mg-os) Azóta is szedem. Így nincs semmi panaszom. (Esetleg annyi, hogy idegileg hamar elfáradok.) Többször megpróbáltam abbahagyni, de nem ment. Még csökkenteni sem tudtam, mert visszatértek a tünetek. (Családomban anyai ágon többen küzködtek idegrendszeri problémákkal.) Egyébbként házas vagyok, két felnőtt gyermekem van. (Enyhe nyugtatót a terhességem alatt is szedtem.) Pedagógusként dolgozom. Kedves Doktornő! Nekem ez jutott, élet gyógyszerekkel? Félek, hogy károsítja a szervezetemet! Mi a véleménye? Ön, hogy látja a helyzetemet?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza pánikbetegség témában

Tisztelt kérdező!

Ha az Ön által említett diagnózisok valóban helytállóak, és ezt egy gyógyszerrel uralni tudja, az felfogható egy szerencsés állapotnak is. Nem mindenkinél sikerül tünetmentességet elérni.Ha a gyógyszerszedés ennyire zavarja pszichoterápiás kezeléssel is megpróbálkozhat, illetve a lehetőségekről tájékozódhat. Egyébként a Fevarin évtizedekig szedhető, nem kóros a szervezetre. Az is jó, hogy a nyugtatóról leszokott, az is egy szép eredménynek tekinthető.

Üdvözlettel: Dr Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter

Tisztelt Kérdező!

Ha Ön 27 éve küzd pszichés panaszokkal, akkor itt azért inkább alkati labilitás, személyiségének fokozott érzékenysége is lehet az alap, amire csak rárakódnak a szorongásos panaszok. Ezért is lehet, hogy megfelelő gyógyszerek mellett is hamar elfárad. Érdemes kerülni a stresszes

helyzeteket, és amennyire csak lehet fokozottan figyelnie a megfelelő pihenésre, alvásra.

A Fevarin egy antidepresszívum, már nem a legújabb gyógyszer, de korszerűnek nevezhető, és a célra szerintem is jó gyógyszer. Az antidepresszívumokhoz nem alakul ki hozzászokás, viszont tény, hogy a Fevarin nem (sem! ) gyógyítja meg a pánik betegséget, és ha igaz az Ön

alkati érzékenységével kapcsolatos feltevésem, akkor azt nyilván nem tudja megváltoztatni. A gyógyszer szerepét a cukorbetegek inzulinjához hasonlíhatom, akiknél a gyógyszer karbantart, szintentart, de nem gyógyulást hoz. Ezért elhagyása után a korábbi problémák sajnos ismét

előtérbe kerülhetnek.

A dolog másik része viszont, hogy feltételezem, szed a Fevarin mellé Xanaxot, Frontint vagy valami más feszültségoldót is, és ezzel már érdemes óvatosabb lenni, mert az előzőekkel ellentétben itt már számolni kell a hozzászokás kockázatával. Ha Ön 27 éve már nyugtatókat (a szer nevét nem adta meg) kapott, és gyanítom, hogy azóta folyamatosan ezeket szedi, akkor sajnos Önnél a hozzászokás folyamata már kialakult. A terhesség alatti nyugtatószedés csak megerősíti ezt a gyanúmat. Ha ez igaz, akkor a gyógyszer abbahagyásakor megvonási tüneteket (is) tapasztal. Ezek pár napig-hétig tartanak. Megoldás: a nyugtatót ennyi idő után nem egyszerre

kell letenni, hanem lassan, hetek-hónapok alatt felezve, negyedelve, fokozatosan kell elhagyni!

Véleményem szerint ha a jelenlegi gyógyszerrekl panaszmentes, akkor a Fevarint "ne bántsa", viszont a mellé szedett nyugtató (ka) t jó lenne ennyi idő után lassan lépésekben abbahagyni, de lagalább csökkenteni.

Jó egészséget kívánva: Dr. Dinya Zoltán pszichiáter

Kérdés: 2008. július 22., 10:00; Megválaszolva: 2008. július 22., 10:00
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Remegés
Kedves Doktornő! Szeretnék érdeklődni hogy az alábbi tünetek alapján mi lehet a fiammal Decemberben a fiam aki 17 éves elmúlt részvett egy ottalvós...
Pánikbetegség gyógyszeres kezelése
Tisztel Doktornö! Pánikbetegségemre szedek Citapramot 20mg és Rilexet 3-szor 2.5mg, amit sikerült csökkenteni: reggel egész, délben háromnegyed...
Frontin-alkohol
Joreggelt. Sajnos támadt 1 problémám 5 hónapja pánikbetegséggel küzdök egész éjjel ittam kb 2-3 órája nem ittam már, érzem hogy jön rám a...
Lorazepam
Tisztel Doktornő/ur! Pánikbeteg vagyok 25 éves nő. Amire citapram 20mgot és rilex 3szor 2, 5mgot szedek. Reggel még 25mg betaloc este 12, 5 mg betaloc....
Pánikbetegség vagy valami már?
Tisztelt Doktornő! 31 éves nő vagyok. Problémám kb. 3 hete kezdődött, mikor a munkahelyemen felmentünk dohányozni, rámjött a rosszullét...